23.12.2018. 8:49
0
"Mjesto Sarajevskog atentata je mjesto gdje se nalazi naš muzejski depandans"
JU Muzej Sarajeva planira mnogobrojne izložbe, manifestacije i publicistička izdanja u povodu obilježavanja značajnog jubileja – 70 godina postojanja i rada.

Ova kulturna institucija koja čuva, štiti i prezentira bogato kulturno-historijsko naslijeđe u 2019. godini demonstrirat će na najreprezentativniji način muzeološku vrijednost svojih zbirki, kvalitetu dosadašnjeg rada na polju kustoskog djelovanja kao i kreativnost novih inicijativa obogaćenja kulturne i turističke ponude bosanskohercegovačke prijestolnice.

Piše: Fedžad Forto

U ovoj ustanovi ističu da će cijela 2019. godina biti u znaku Muzeja Sarajeva. Kulturna javnost grada, države, a i šire prepoznat će u ovom muzeju nositelja svjetla našeg kulturno-povijesnog identiteta.

- Za nas će ova godina biti i svečarska i radna. Želimo da sarajevska, bosanskohercegovačka, ali i inozemna javnost dobije informacije o svim našim planiranim aktivnostima u narednoj godini. Smatramo da 70 godina rada na prikupljanju i čuvanju građe, eksponata i artefakata te njihovo izlaganje kroz stalne i povremene postavke i izložbe, spada u samo jedan nužan i važan segment muzeološkoga djelovanja. Ne trebamo zanemariti činjenicu da je misija muzeja da učestvuju u kreiranju kulturnoga diverziteta i osnaživanju nacionalnog identiteta jedne države. Uzimajući u obzir da sve javne ustanove kulture svojim radom afirmiraju cjelokupno bh. kulturno naslijeđe, Muzej Sarajeva će internacionalizirati svoje postavke i omogućiti da ih publika u cijeloj BiH ali i van granica posjeti i sazna više o historiji Sarajeva i BiH – kazao je Mirsad Avdić, direktor Muzeja Sarajeva.

Pored nekoliko izložbi koje će doprinijeti općem sagledavanju naučno-istraživačkoga i kreativnog rada Muzeja u proteklih sedamdeset godina, Muzej Sarajeva će na putu uspostavljanja kulturnih mostova i muzejskih razmjena prezentirati svoju djelatnost najprije švedskoj publici.

Od 9. marta će biti otvorena izložba „Sarajevo od najstarijih vremena do danas“ u Värnamu, i trajat će više od mjesec dana na kojoj će Muzej na suvremen način izložiti historijski prikaz grada kroz vijekove kao i neke od dragocjenih predmeta iz muzejskih zbirki.

Posebno značajan projekat o revitalizaciji turističko-spomeničkoga kompleksa Sarajevskog atentata bit će pokrenut početkom slijedeće godine. Spomenuti idejni projekat realizira se u suradnji sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, i sigurno je da će upotpuniti spomeničku kulturu grada i učiniti mjesto Sarajevskoga atentata kulturološko cjelovitijim i zasigurno turističko atraktivnijim.

- Smatramo da Muzej Sarajeva treba da pokrene ovaj proces vraćanja spomeničke kulture na pripadajuća im historijska mjesta bez ikakvih konotacija. Mjesto Sarajevskog atentata je mjesto gdje se nalazi naš muzejski depandans „Muzej 1878-1918“, i prostor na kojem se desio „pucanj koji je pokrenuo Prvi svjetski rat“ je prostor na koji želimo vratiti Spomenik umorstvu na Latinskoj ćupriji, stope Gavrila Principa, renovirati ploču vezanu za Žerajićev atentat (1910. na namjesnika Varešanina), obilježiti Čabrinovićev neuspjeli atentat na Ferdinanda prije Principovog, na Ćumurija mostu. Dakle, potrebno je obilježiti mjesto Atentata na isti način na koji je bilo obilježeno 1914. godine i u sklopu toga redizajnirati stalnu postavku u Muzeju 1878-1918 - kaže Avdić.

Po njegovim riječima, svi projektni i izvedbeni radovi, prezentacije projekta, dozvole i administrativni poslovi bi trebali biti gotovi do 28. juna 2019. godine.

- Toga dana, na 105. godišnjicu Sarajevskog atentata i 100. godišnjicu od potpisivanja Versajskog ugovora u Parizu, gradu Sarajevu ćemo pokloniti njegove spomenike koji će na dostojan povijesno-umjetnički način svjedočiti da je Sarajevo ona nulta tačka na kojoj se prelama svjetski mir. Taj nukleus turističkog interesa za naš Muzej i za našu prijestolnicu bit će markiran  i prepoznat kao jedno od najljepših mjesta spomeničke kulture u Evropi i svijetu – istakao je Avdić.

Nakon toga važnoga događaja uslijedit će nekoliko autorskih izložbi muzejskih kustosa u prostorima Svrzine i Despića kuće, Brusa bezistana, Muzeja Jevreja i Muzeja 1878-1918. Centralna svečanost obilježavanja jubileja predviđena je za oktobar 2019. godine, uz promociju filma i publicističkih izdanja o Muzeju, dodjelu priznanja i zahvalnica te prigodan umjetnički program.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.