18.5.2023. 10:29
0
Uspješan prvi dan Garden of Dreams konferencije, danas nastavak
Prvi dan Garden of Dreams Konferencije doživio je veliki uspjeh jer su se učesnici okupili kako bi razgovarali o trenutnom stanju i potencijalu kulturnog i kreativnog sektora u Kantonu Sarajevo.

Na otvaranju Konferencije srdačno se obratio [Armin Šestić, Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj ZORA], koji je istakao važnost kulturnih i kreativnih industrija kao pokretača društvenog i ekonomskog napretka Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine. Nakon toga, prisutnima je priređena zanimljiva prezentacija programa Kreativna Evropa koju je izveo Ilija Papac iz deska Kreativna Evropa.

Vrhunac dana bila je dugo očekivana panel diskusija s fokusom na položaj kulturnih organizacija u Kantonu Sarajevo. Uvaženi panelisti, među kojima su predstavnici renomiranih organizacija kao što su Adna Muslija (Obojena klapa), Igor Mišić (Ex-Yu Rock Centar), Mersel Bujak (BAM-C/Klabika), Mia Avdagić (Sarajevo Film Festival),Boris Brkan (Fondacija Ekipa), Admir Čular (Fondacija Ekipa), Emir Alagić/DJ Soul (FM Jam) i Renad Čelik (Bašta snova), podijelili su svoja iskustva 

Tokom diskusije izvučene su različite preporuke i zaključci. Predloženo je uspostavljanje redovne i direktne komunikacije između relevantnih ministarstava kulture i organizacija što je ključno za podsticanje i unapređenje saradnje. Pored toga, naglašena je potreba da međunarodne organizacije obezbijede praktične radionice za pisanje prijedloga projekata, prepoznajući važnost unapređenja praktičnih vještina umjetnika u odgovoru na složene zahtjeve finansiranja.

Transparentnost i pojednostavljenje procedura prijavljivanja grantova takođe su bile ključne tačke diskusije. Publika je pozvala na povećanje transparentnosti u objavljivanju dodijeljenih grantova, uključujući sastav i stručnost komisija za donošenje odluka, kao i kriterijume za odluke o finansiranju. Nadalje, predloženo je da bi digitalizacija procesa prijave pojednostavila procedure i poboljšala efikasnost. 

Pored ovih preporuka, postojala je zajednička posvećenost razvoju jasnih strategija za razvoj kulture i umjetnosti, operacionalizaciji kulturne industrije i sprovođenju ekonomskih procjena kako bi se izmjerili kratkoročni i dugoročni uticaji investicija u sektor.

Učesnici današnjeg panela su se obavezali da će kreirati zajednički dokument sa preporukama za unapređenje saradnje sa vladinim sektorom koji će dostaviti svim relevantnim ministarstvima i nivoima vlasti.  

Konferencija se nastvlja i danas. Drugi dan će započeti intrigantnom prezentacijom pod nazivom "Mikrotonalna muzika Balkana u sprezi sa muzikom Zapadne Evrope i Sjeverne Amerike kao paradigma promicanja održive globalne komunikacije" Komunikacija), koju će izvesti cijenjena kompozitorica Svjetlana Bukvich iz Sjedinjenih Država. Njeno pronicljivo istraživanje harmonične fuzije kulturnih uticaja obećava da će očarati publiku, ističući potencijal za održivu globalnu komunikaciju kroz muziku.

Potom će Slobodan Radosavljević, arhitekta iz Kanade, da predstavi „Povratak ulaganja u kulturu“ (Investiranje u kulturu: Povratak vrednosti). Njegovo izlaganje će se baviti značajem ulaganja u kulturne poduhvate i transformativnim uticajem koje ono može imati na društva. Radosavljevićeva stručnost rasvetliće snažne veze između arhitekture, kulture i ekonomskog razvoja. 

Slobodan i Svjetlana su članovi Bosanskohercegovačko - američke akademije nauka i umjetnosti.

Nakon prezentacija, sesija pitanja i odgovora pružiće priliku učesnicima da se druže sa izlagačima i dublje uđu u teme o kojima se raspravlja. Organizatori očekuju pronicljivu razmjenu ideja, podsticanje dinamične atmosfere i podsticanje saradnje i razmjene znanja među učesnicima.

Održat će se još jedna uzbudljiva panel diskusija na temu "Najbolje prakse i studije slučajeva u kreativnoj i kulturnoj industriji u BiH, regiji i svijetu". Cijenjeni panelisti dolaze iz istaknutih muzičkih festivala i organizacija. Dubravko Suvara (OK Fest), Antonio Krtalić (Mostar Summer Fest), Danijel Dakić (Fresh Wave Festival), Igor Kalaba (Demo Fest) i Renad Čelik (Festival Garden of Dreams) podijelit će svoje vrijedne uvide, ističući uspješne inicijative i inovativnost. 

Konferencija će također pružiti platformu za predstavljanje najboljih međunarodnih praksi. Ruud Boymans (No Art festival, Holandija) održat će zadivljujuću prezentaciju o "Najboljim primjerima iz prakse" (Best Practices) iz Holandije, dok će Adnan Mehmedović – Medo (Fresh Island Festival, Food Truck Festival, Papaya Club) podijeliti inspirativne primjere iz Hrvatske.

Pasquale Antini (E1, Midway Group UK) će, sigurni smo, zaintrigirati publiku prezentacijom "Najbolji primjeri iz prakse" iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Dan će se nastaviti prezentacijama o najnovijim tehnologijama i napretku industrije. Emil Lješnjanin iz NFT TiX-a će predstaviti inovativnu upotrebu blockchain tehnologije u prodaji ulaznica. 

Ulaz na konferenciju je otvoren, počinje u 10 sati i 30 minuta. u Dječijoj kući Grbavica. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.