29.7.2023. 10:31
0
Svečano otvoreno 52. izdanje Festivala kulture "Slovo Gorčina" u Stocu
FOTO: Zlata Hodžić/Slovo Gorčina
Festival kulture ,,Slovo Gorčina“, pedeset i drugi po redu, svečano je otvoren na nekropoli stećaka Radimlja uz prisustvo velikog broja zvanica iz svijeta kulture i umjetnosti, ali i građana, prijatelja festivala, dok svi oni koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati, imali su priliku pratiti uživo prijenos na BHRT.

Ushićenje i radost su iskazali svi koji su kontinuirano i vrijedno radili na stvaranju ovogodišnjeg izdanja festivala. Od velikog je značaja razvijati, ali i živjeti san Maka Dizdara, snoviđenje koje datira još iz prošlog stoljeća, što su potvrdili u svom obraćanju prisutnima počasni predsjednik Upravnog odbora Gorčin Dizdar i Dubravko Barbarić, član Upravnog odbora i predsjednik Organizacijskog odbora festivala. 

Autentična i simbolična muzika banjalučkog kompozitora Davida Mastikose pronijela se nekropolom, koju su među kamenim spavačima znalački, iskusno, hrabro i snažno izvodili Bartolomej Stanković na klaviru, Andrea Fisher, na bass flauti, i Snježana Pavićević, alt flauta. Izuzetan doprinos atmosferi prve noći festivala dao je Mješoviti hor BKZ Preporod izvodeći neke od najpoznatijih pjesama, između ostalih i pjesmu ,,Modra rijeka“. Gost je bio glumac Izudin Bajrović, koji je bio nositelj poetske riječi Maka Dizdara ove večeri. Dodijeljena je i nagrada ,,Mak Dizdar“ najboljim pjesnicima za 2023. godinu. Ispred stručnog žirija obratio se Nenad Rizvanović koji je istakao važnost konkursa, brojnost i kvalitet pristiglih rukopisa, te pozvao pisce da i u godinama koje dolaze šalju svoje rukopise. Prvu nagradu dobila je spisateljica iz Splita, Luca Kozina za zbirku poezije ,,Žena duh i njena soba“. Rizvanović je istakao da je riječ o vrhunskoj poeziji, koja je stilski, tehnički i tematski utemeljena. Kozina je izrazila zahvalnost i privilegiju što je dobitnica ovog značajnog priznanja. 

Nakon dodjele nagrade, publika je prisustvovala razgovoru s istaknutim bh. pjesnikom, inače predsjednikom PEN Centra BiH, Asmirom Kujovićem, koji je moderirala Kristina Ljevak. Pjesnik je govorio o svom stvaralačkom hronotopu, ratnim zbivanjima, te utjecajima istih na njegov identitet, ali i spisateljsku zrelost. Nadalje, govorio je o aktuelnom stanju u kulturi i u kojem se pravcu ona razvija. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.