5.8.2018. 8:45
0
Radnici Hidrocentrale u Kostelima umrli su u šahtu dubokom 15 metara
FOTO: avaz
Tri poginula i osam povrijeđenih radnika, epilog je strahovite eksplozije koju je izazvalo curenje otrovnih plinova u Hidrocentrali u Kostelima kod Bihaća.

Dan nakon tragedije poznat je i identitet poginulih radnika “Elektroprivrede” Bihać. Kako saznajemo, nastradali su Admir Mulić zvani Dado, Elvis Salihodžić i Sead Mujić.

Problemi s disanjem

Samir Piralić, njihov radni kolega koji je bio u blizini eksplozije, zbrinut je u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću i, prema posljednjim informacijama, on je van životne opasnosti.

Oni su kritičnog dana, radili na redovnom godišnjem održavanju i remontu postrojenja.

Sedam osoba, među kojima i uposlenici „Elektroprivrede“, zaštitar i četiri medicinska tehničara iz Službe hitne pomoći, koji su pomagali prilikom izvlačenja i pružanja pomoći unesrećenima, žalilo se na probleme s disanjem. I njima je ukazana ljekarska pomoć u bihaćkoj bolnici.

Prvi su na mjesto događaja stigli medicinari bihaćke Hitne službe, a potom i vatrogasci, koji su izvlačili stradale radnike. Tada su i oni osjetili djelovanje plinova. I pored svega, pokušali su reanimirati stradale, ali bezuspješno.

Admir Behić, povrijeđeni medicinar Hitne pomoći, prvi se našao na mjestu nesreće.

- Trojicu bez svijesti zatekli smo u jednom šahtu dubokom 15 metara. Četvrti je bio pored. Kako nismo mogli sići, jer su se osjetili plinovi, radnika koji je tada bio u kritičnom stanju, prevezli smo u bolnicu i pozvali vatrogasce da izvuku ostale. Kad su ih vatrogasci izvukli, pokušali smo ih reanimirati, ali bezuspješno - kazao je Behić, koji je i sam zbrinut u bihaćkoj bolnici.

Tužilaštvo USK otvorilo je opsežnu istragu tokom koje je, prema preliminarnim rezultatima, utvrđeno da radnici život nisu izgubili usljed eksplozije.

Tehnička pravila

- Na osnovu do sada utvrđenih činjenica, isključuje se mogućnost da je nasilna smrt nastupila zbog eksplozije, havarije, požara ili sličnih hemijskih reakcija usljed kojih dolazi do oslobađanja energije. Ne isključuje se mogućnost da je nasilna smrt uzrokovana otrovnim plinovima koji su dospjeli u prostoriju u kojoj su se izvodili radovi. Utvrđuje se jesu li radovi izvedeni u skladu sa propisima i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama na radu. Od „Elektrodistribucije Bihać“ vrši se izuzimanje dokumentacije koja se odnosi na propise iz oblasti zaštite na radu – saopćili su, između ostalog, iz Tužilaštva USK.

Povrijeđene obišao premijer USK

Povrijeđene je obišao Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona. Ističe da je ovo prilika da se ispita u kakvim uvjetima rade uposlenici HE i je li se nesreća mogla spriječiti.

- Pokušao sam doći i do objekta u Kostelima, ali nisam mogao. Htio sam pitati koji su tehnički uvjeti, koliko godina unazad je provjeravano tehničko stanje objekata, brine li firma o porodicama poginulih... Međutim, nisam mogao stupiti u kontakt s ljudima iz „Elektroprivrede“ – kazao je prilikom obilaska unesrećenih prvi čovjek USK.


Šta kaže bivši radnik

Esad Hošić odlično poznaje postrojenje Hidroelektrane. Pratio je njenu izgradnju 50-ih godina prošlog stoljeća. Od 1954., kada je puštena u rad, pa do odlaska u penziju početkom 90-ih, radio je kao revizioni strojar.

- Nije mi samo jasno da je curio plin, a da niko nije primijetio - kazao je Esad Hošić, bivši radnik HE Kostela.
 
Dan dženaze stradalih u USK i Gradu Bihaću bit će proglašen danom žalosti, pise Avaz.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.