27.12.2023. 10:53
1
Bihać: Afganistanac optužen za otmicu i razbojništvo
FOTO: birn bih
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK protiv Fawada Zakhila iz Afganistana, a na teret mu se stavljaju krivična djela razbojništva i otmice. On je optužen da je, kao vođa organizirane grupe, sprečavao slobodu kretanja drugim licima s motivom koristoljublja.
"Optuženi je krajem mjeseca augusta 2023.godine, skupa i po prethodnom dogovoru, s najmanje osam lica presreo grupu migranata koji su se kretali kroz šumu od naselja Bugar kod Bihaća prema granici sa Republikom Hrvatskom kako bi došli do zemalja Evropske unije u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist. Članovi grupe su maskirani i uz upotrebu sile, koristeći puške, pištolje, noževe i palice, tukli i primoravali oštećene da im predaju novac, mobilne telefone i druge vrijedne stvari. Tako su oštećenima H.M.,G.L., R.S., K.A., A.S., G.T. i R.R. oduzeli novac u iznosu od 3.000 eura te ih na tom istom mjestu zadržali cijeli dan i svo vrijeme fizički zlostavljali", navodi se u optužnici.

Dodaje se da je optuženi je pri tome tražio od oštećenih da kontaktiraju članove svoje porodice u inostranstvu, te traže uplate novčanog iznosa kao uslov da ih puste na slobodu i ne ubiju.

"Članovi porodica su tada izvršili uplate putem različitih mobilnih platformi nakon čega je optuženi pustio oštećene uz prijetnje smrću da se ne smiju vraćati u Bosnu i Hercegovinu i da događaj ne smiju prijaviti policiji", ističe se u optužnici.

Dodaju su da je optuženi skupa sa naoružanom maskiranom grupom ljudi oštećenima nanio materijalnu štetu u iznosu otuđenog novca, vrijednosti njihovih mobitela i ostalih privatnih stvari.

"Nanesena im je i nematerijalnu šteta u vidu pretrpljenog bola i straha, a njihovim srodnicima materijalna štetu u iznosu od 22.000 eura čime. Time je počinio krivična djela razbojništva i otmice", navodi se u optužnici. Zakhil se od 24. oktobra 2023. godine nalazi u pritvoru, koji mu je jednom i produžen na dva mjeseca, a može trajati najduže dvije godine nakon potvrđivanja optužnice ili do nove odluke suda s tim što će se kontrola opravdanosti pritvora vršiti svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja o pritvoru.
Bihać
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.