19.1.2024. 17:34
0
Počelo suđenje osobi koja se sumnjiči zbog ubistva na Stupu: Osumnjičen i za ubistvo 19-godišnjaka
U Sudu BiH danas je održano ročište u ekstradicionom postupku protiv Libanca Abdela Majida Oweita, državljanina Švedske, koji je zajedno s dvojicom sunarodnjaka uhapšen u Sarajevu zbog ubistva Šveđanina Harisa Ostendala, prenosi danas Dnevni avaz detalje sa suđenja.

Na ročištu je razmatran zahtjev za izručenje Oweita Švedskoj, koja je za njim raspisala međunarodnu potjernicu zbog povezanosti s likvidacijom u toj skandinavskoj zemlji.

Kako je za „Avaz“ potvrdio advokat Senad Kreho koji je s advokatom Damirom Beglerovićem zastupao Oweita, odbrana je ukazala u nemogućnost istovremenog egzistiranja dva pritvora.

- Ukazali smo na odluke Ustavnog suda BiH iz kojih se vidi da ne mogu paralelno egzistirati dva pritvora. Sudija je rekao da je praksa Suda BiH da se prilagodi odlukama Ustavnog suda BiH. Pitao je tužiteljicu da li i dalje ostaje kod prijedloga za izručenje, ona je potvrdila, te ostavila Sudu na odluku - kazao je Kreho.

Oweit je osumnjičen za ubistvo 19-godišnjeg Giovannija Fariasa u septembru 2023. godine u Štokholmu, prenosi Avaz.

Sud će naknadno donijeti odluku da li su ispunjeni uslovi za izručenje. Riječ o osobi koja je osumnjičena da je u BiH izvršila teško krivično djelo i protiv koje se vodi istraga, te je naša država zainteresirana da ga procesuira.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.