6.2.2024. 13:24
0
Fabrika za ilegalnu proizvodnju cigareta otkrivena u BiH
FOTO: n1
U okviru predmeta na čijoj su meti osumnjičeni za krijumčarenje lica, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su otkrili i fabriku za ilegalnu proizvodnu cigareta.

To su danas saopštili iz SIPA, a u vezi sa akcijom "Zip", koju izvode na području Gradačca, Srebrenika i Kladnja, gdje su pretresli poslovne i stambene objekte i pokretne stvari na 13 lokacija.

Kako dodaju, nakon višemjesečne istrage, u saradnji sa pripadnicima MUP-a Hrvatske, a uz podršku Europola, zadokumentovano je krijumčarenje oko 70 državljana Turske iz BiH u Hrvatsku, te dalje u zemlje Evropske unije.

"Krijumčarenje je vršeno na način da su lica prevožena skrivena u kamionima sa teritorije BiH na područje Hrvatske. Osim toga, pripadnici SIPA su tokom rada na predmetu, na prostoru Širokog Brijega, otkrili fabriku za ilegalnu proizvodnju cigareta koje su bile namjenjene za evropsko tržište", naveli su iz SIPA.

U okviru ove akacije uhapšeno je devet lica nad kojima se u prostorijama SIPA vrši  kriminalistička obrada i  ispitivanje u svojstvu osumnjičenih. O njihovom daljem statusu će se odrediti postupajući tužilac. 

"Tokom pretresa, otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, više mobilnih telefona, razna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku", naveli su iz SIPA.

Istovremeno u okviru ove akcije, pripadnici MUP-a Repubilke Hrvatske, na svom području sprovode akciju "Veliki transport" usmjerenu na borbu protiv ilegalnih migracija.

SIPA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.