13.3.2024. 19:06
0
A. Hodžić (21) optužen da je automobilom usmrtio majku i njenu kćerku
FOTO: ilustracija
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv A. Hodžića (21) zbog sumnje da je u avgustu prošle godine u Brčkom izazvao tešku saobraćajnu nezgodu u kojoj su kao pješakinje smrtno stradale A. S. i njena maloljetna kćer.

Pred Osnovnim sudom, koji je u cijelosti potvrdio optužnicu, Hodžić je optužen za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Tužilaštvo Distrikta tereti Hodžića da je 27. avgusta 2023. godine, oko 20 sati, u ulici Mostarska, upravljajući putničkim motornim vozilom Ford Fokus, krećući se iz pravca grada u pravcu naselja Brod, neposredno poslije skretanja za naselje Rijeke, kršenjem saobraćajnih propisa udarom vozila prouzrokovao smrt dviju pješakinja, prenosi Crna Hronika.

Kako se navodi u optužnici, znajući da je maksimalna dozvoljena brzina na toj dionici puta 60 km/h, te da je dužan prilagoditi brzinu vidljivosti i atmosferskim prilikama, kao i saobraćajnim znacima na putu, tako da vozilo u slučaju potrebe može blagovremeno zaustaviti pred svakom preprekom koju može predvidjeti, A. H. nije obratio pažnju na pješake koji se nalaze na kolovozu ili stupaju na kolovoz.

– Naime, kako je pokazala krivična istraga, on se kretao brzinom od 83 km/h, kada su A. S. i njena maloljetna kćer u blizini svoje kuće prelazile kolovoz van pješačkog prelaza, te je bez usporavanja i kočenja, čeonim dijelom vozila ostvario kontakt s njima uzrokujući njihovu smrt- navedeno je u saopćenju Tužilaštva.

U istrazi koju je odmah naredilo, Tužilaštvo je u saradnji s Policijom distrikta BiH intenzivno sprovelo sve istražne radnje potrebne za rasvjetljavanje ove teške saobraćajne nezgode i utvrđivanje krivične odgovornosti osumnjičenog. Po njenom okončanju, optužnicom Tužilaštva od 6. marta, Hodžić je optužen za Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja (iz člana 330 stav (4) u vezi sa članom 326 stav (3) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

Kako se zaključuje u optužnici, on se kao učesnik u saobraćaju na putevima nije pridržavao saobraćajnih propisa, čime je ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost život ljudi, usljed čega je prouzrokovao smrt dvije osobe.

Za ovo teško krivično djelo može se izreći kazna zatvora od jedne do dvadeset godina uz koju se, na zahtjev Tužilaštva, optuženom ima izreći i mjera sigurnosti zabrane upravljanja motornim vozilom.

Pošto je Osnovni sud Brčko distrikta BiH potvrdio optužnicu, u ovom slučaju slijedi nastavak krivičnog postupka i izjašnjenje optuženog o krivici.

Brčko
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.