19.7.2024. 19:26
0
Iduće sedmice presuda Samiru Nukiću za vrijeđanje stradale djece u Vitezu
Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 25. juli izricanje presude Samiru Nukiću za izazivanje mržnje, zbog komentara na Facebooku prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da Nukić bude proglašen krivim za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, dok je Odbrana navela da djelo nije dokazano i zatražila oslobađajuću presudu, piše detektor.ba

Komentar na Facebooku

Tužiteljica Biljana Golijanin kazala je da je nesumnjivo dokazano da je optuženi autor komentara na Facebooku u kojem psuje i vrijeđa ubijenu djecu.

- Predmetna izjava je izazvala bure reakcija i prenošena je na više portala - kazala je tužiteljica, dodajući da je očito da ta izjava izaziva mržnju.

Ona je dodala da je iz izjava svjedoka jasno da je Nukić izazvao reakciju javnosti, a ni sam optuženi nije negirao da je objavio komentar, kao i spornu fotografiju s oružjem.

- Smisao nije dokazati da je Samir Nukić imao minobacač, smisao je da se pošalje poruka - kazala je Golijanin.

Ona se osvrnula na granicu između slobode govora i govora mržnje, navodeći da sloboda izražavanja podrazumijeva ograničenja u određenim slučajevima.

- Potrebno je da se ovakvi akti sankcionišu i da se pošalje poruka javnosti - navela je tužiteljica.

Ona je rekla da treba imati u vidu životnu dob optuženog, kao i da ranije nije osuđivan.

Odbrana je navela da je optužnica neodrživa i da nije dokazano biće krivičnog djela, kao i da je optuženi objavio komentar na svom privatnom profilu, a da su ga mediji prenijeli dajući vlastita tumačenja.

Braniteljica Amina Suljagić kazala je da Nukić nije javno izazivao mržnju prema hrvatskom narodu ni stanovnicima Viteza.

Dokazi o izazivanju mržnje

Dodala je da nisu provedeni dokazi o izazivanju mržnje, osim što je svjedok Ivan Garić, koji je podnio prijavu, iznio svoj subjektivni osjećaj.

Braniteljica je kazala da je fotografija s maketom minobacača objavljena tri mjeseca prije spornog komentara i da je nastala kada je s ocem išao na obilježavanje policijskog događaja.

- Potpuno je neutemeljeno povezivati fotografiju i objavu i dovoditi ih u uzročno-posljedičnu vezu - kazala je Suljagić.

Ona smatra da je potrebno u obzir uzeti i društveno-politički kontekst u BiH, uključujući izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u vezi s genocidom i osuđenog za ratne zločine, Darija Kordića, koji je rekao da bi sve isto ponovio. Napomenula je da je Nukić u ratu izgubio tri člana uže porodice.

- Optuženi Samir Nukić je osoba mlađe životne dobi… nije postupao umišljajno. On nema društveni angažman ni uticaj - kazala je Suljagić.

Nukić je optužen za izazivanje rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog objava na Facebooku u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. godine u Vitezu.

U optužnici se navodi da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja stradanja osmoro djece u eksploziji granate na igralištu, na Facebooku s mobilnog telefona upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.