30.1.2024. 10:10
1
Ova država je najveći investitor u BiH: Od rata uložili skoro 3 milijarde KM
Ambasadorica Austrije Ulrike Hartmann posjetila je Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH) gdje se sastala s guvernerkom Jasminom Selimović, s kojom je razgovarala o ekonomskim kretanjima u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom istaknuto je da je Austrija, kroz kontinuirane investicijske projekte u posljednjih nekoliko godina, postala jedan od vodećih stranih investitora u Bosnu i Hercegovinu.

Prema dostupnim podacima, od ukupnih investicija u BiH na kraju 2022. godine, najveći iznos stanja direktnih investicija se odnosi na Austriju, oko 2,69 milijardi KM, čime ova zemlja potvrđuje svoju ulogu kao jednog od ključnih ekonomskih partnera Bosne i Hercegovine.

Prema podacima o tokovima stranih investicija, Austrija je tokom tri kvartala 2023. godine investirala 79,8 miliona KM.

Centralna banka Bosne i Hercegovina duži niz godina ima uspješnu i plodonosnu saradnju s Austrijskom narodnom bankom koja je bila jedna od centralnih banaka Eurosistema angažovanih u projekatima koje je u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine realizovala Evropska centralna banka.

Ambasadorica Hartman je podržala rad Centralne banke Bosne i Hercegovine i guvernerki Selimović poželjela uspjeh u budućem radu.

(Ajdin B.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.