3.2.2024. 14:07
2
U blizini Sarajeva niču apart-hoteli za pola milijarde KM: Bh. kompanija kupila više od 56 dunuma zemlje
Kompanija “Drvo-export”, koja je prije desetak dana kupila više od 56 dunuma zemlje na Jahorini, planira na ovom mjestu da gradi šest apart-hotela i jedan hotel površine 29.000 kvadrata kroz investiciju od preko pola milijarde maraka.

Ovo je za portal Capital potvrdio Srđan Klječanin Rufi, odbornik SNSD-a iz Teslića, koji se na licitaciji za 12 parcela ukupne površine 56.405 kvadratnih metara, pojavio kao jedini ponuđač i kupio je direktnom pogodbom za 41.130.000 KM.

Klječanin, koji se predstavlja kao “opunomoćenik” kompanije “Drvo-export”, a za kojeg se vjeruje da je zapravo njen vlasnik, rekao je za Capital da planira gradnju hotela ukupne površine oko 80.000 kvadratnih metara.

- Vrijednost investicije je preko pola milijarde maraka. Projekti još nisu izrađeni, ali što se tiče firme “Drvo-export”, nama više odgovara da što prije krenemo sa radovima. Sada je pitanje koliko će trajati procedure i koliko će institucije biti ažurne - kaže Klječanin.

Na pitanje ko je investitor u ovaj projekat, Klječanin kaže za sada samo “Drvo-export”. Za sebe je više puta rekao da je “opunomoćenik” “Drvo-exporta”, a odbio je da odgovori ko je vlasnik ove firme.

- Trenutno je samo firma “Drvo-export” investitor i finansijer. Ko će dalje da se uključi, ne znam, to je pitanje. Za vlasništvo vi napišite kako vama odgovara i što vam je na srcu - kaže Klječanin.

Novinari Capitala pitali su i kako će obezbjediti toliki novac za ovu investiciju, Klječanin kaže da će svaki realan projekat koji ima svoju finansijsku opravdanost moći da obezbjedi novac.

- Naravno da hoće i može se uvijek obezbjediti novac. Kupovinu finansira kompanija svojim sredstvima, većinskim dijelom i nešto uz pomoć banaka. Vidi se kolika je bila dobit firme. Mislim da je bilo 55-60 miliona maraka prihod, pa novca ima. Dobit je prijavljena oko 20 miliona maraka - kaže Klječanin.

Prema zvaničnim podacima iz privrednih registara „Drvo-export“ je u 2022. godini imao prihod od 10,3 miliona KM, dok mu je dobit iznosila 2,4 miliona maraka.

Podaci za 2023. godinu još nisu dostupni.

Dok širi biznis po RS otvaranjem rudnika, dok mu država prodaje desetine dunuma olimpijske planine, protiv njega i njegovih najbližih saradnika se vodi istraga za pustošenje šuma i štetu od oko tri miliona maraka.

O krivičnoj istrazi protiv njega, kao i njegovog direktora Mladena Markočevića, koju već četiri godine vodi Okružno tužilaštvo u Doboju, Klječanin kaže da se radi o montiranim procesima opozicionih političara i da on nema ništa sa tim.

- Na to ne obraćam pažnju uopšte, to je sve montirano - kaže Klječanin.

Firma “Drvo-export” u žižu interesovanja dospjela je prošle godine zbog otvaranja nelegalnog rudnika u selu Bistrica.

Iako nije imao neophodne dozvole kopanje je počelo, a nisu ga spriječili ni brojni protesti mještana.

Bez obzira na apele i proteste mještana, Vlada RS je Rufiju naknadno dala koncesiju za otvaranje rudnika, umjesto kazni za nelegalna raskopavanja od kojih su se tokom cijele godine ograđivali.

Na ove navode Klječanin kaže da je to sve do institucija i da su oni radili sve u skladu sa procedurama.

- Da smo nešto uradili što ne treba, valjda bi se neko iz institucija pobrinuo i zabranio nam rad. Privatno preduzeće ili državno prati proceduru. Institucije su odgovorne. Ili će vas pustiti da radite ili će vas zaustaviti. Ne možete blokirati put. Šta da smo mi došli sa 1.000 radnika i blokirali Prijedor - kaže Klječanin, piše Capital.

 
Jahorina
2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.