4.2.2024. 20:05
0
Biznismen porijeklom iz BiH favorit za preuzimanje nekadašnjeg Agrokora
Fortenova grupa iz Hrvatske počela je proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju poslovnog područja poljoprivrede, piše Biznisinfo.

Fortenova je bivši Agrokor, najveća poslovna grupacija u Hrvatskoj koju je sagradio Ivica Todorić, ali mu je kompanija oduzeta zbog ogromnih dugova. 

Okosnica agrobiznisa ovog konglomerata su Belje, Vupik i PIK Vinkovci. Ranije je grupa prodala segmet smrznute hrane (Ledo i Frikom). U okviru grupacije posluju i kompanije kao što su Konzum, Mercator, Sarajevski kiseljak, Jamnica itd.

Također su pisali da je, uz Podravku, glavni favorit za ovu ogromnu akviziciju Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe. 

Pipunić se smatra najmoćnijim čovjekom u Slavoniji. On je rođen u Bosni i Hercegovini gdje je živio sve do rata i gdje se i počeo baviti biznisom, piše Biznisinfo.

Pipunić upravlja Žito grupom, pod čijim je kapom 36 većih i manjih firmi. Zbirni prihod im je, prema gruboj procjeni, veći od 600 miliona eura, a ukupno zapošljavaju više od 2.500 ljudi. Prema podacima Poslovne Hrvatske, najveća firma Žito lani je imala gotovo 400 miliona eura prihoda i više od 19 miliona eura zarade.

Lakše bi bilo nabrojati šta Pipunić ne proizvodi nego čime se sve bavi. O njegovoj snazi dovoljno govori podatak da je trenutno vodeći proizvođač svinja, mlijeka, jaja, brašna, šećera, junadi, stočne hrane itd. u Hrvatskoj.

Pipunićeva grupacija bavi se i obnovljivim izvorima energije, a u Osijeku ima i nekoliko građevinskih poduhvata u stanogradnji, a prošle godine je na velika vrata ušao u zdravstveni biznis.

Pipunića mediji vole nazivati "kraljem žita“, "kraljem pršuta“ ili "najmoćnijim Slavoncem“. 

Koliko je utjecajan, možda najbolje ilustrira zgoda otprije osam godina. Tada je Žito grupa velikom feštom u osječkom HNK-u slavila 25 godina postojanja. Proslavi je prisustvovao i sadašnji predsjednik države Zoran Milanović, a u tom trenutku premijer, koji je samo za tu priliku, ni manje ni više, helikopterom doletio iz Zagreba, pisao je ranije Tportal.

No Pipunić se uglavnom kloni medija i ne razbacuje se svojim bogatstvom. Za svoje radnike u centru Osijeka 2011. je otvorio wellness centar.

- Mogao sam kupiti Ferrari u kojem bih sam uživao, a ovako sam svojim radnicama poklonio centar u kojem će se moći osloboditi stresa i biti zadovoljniji - izjavio je tada.

U jednom od rijetkih intervjua za časopis Poduzetnik u martu 2015. objasnio je zašto izbjegava novinare.

- Nažalost, izgradili smo društvo u kojem se uspjeh susjeda gleda sa zavišću i negativnom konotacijom jer je sigurno sve to ukrao. Ne želim da novinari mojoj djeci stvaraju krivu sliku o meni, da je tata neki tajkun i slično, da je veći i sposobniji od drugih, a tata je samo čovjek koji želi biti uspješan u svom poslu - rekao je Pipunić.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.