23.7.2023. 22:36
0
Da li je na pomolu velika afera oko rekonstrukcije travnjaka stadiona Koševo: Komisija sugeriše Općini da obustavi investiranje u rekonstrukciju stadiona
Kako piše Raport, Komisija za praćenje realizacije projekta rekonstrukcije terena je stava da ne postoje elementi na osnovu kojih bi dala pozitivno mišljenje da se se stekli svi uslovi za ispunjene obaveza koje je, prema ugovoru sa Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine, preuzela sarajevska Općina Centar.

Pojednostavljeno, općinska Komisija predlaže da Općina ne ulaže planirana finansijska sredstva u rekonstrukciju dok Nogometni savez BiH ne dostavi neophodnu dokumentaciju.

O kojoj se dokumentaciji, ali i sumi radi?

Raport navodi da je NSBiH Općini Centar 16. augusta 2022. godine dostavio idejni projekt firme Arhitektura Jejna Sarajevo, ali da je Komisija konstatovala da ovaj projekt ne sadrži elemente na osnovu kojih bi odredili da su stekli uslovi za ispunjavanje ugovornih obaveza.

Članovi Komisije su također zaključili da nisu priloženi ostala dokumentacija i akti na osnovu kojih bi dali pozitivno mišljenje za ispunjenje obaveza iz člana 4. ugovora koje je preuzela Općina Centar.

Komsija, shodno ugovoru koji je potpisan 3. augusta 2022. godine, smatra da je neophodno da NSBiH dostavi dodatnu dokumentaciju, što je prijedlog upućen općinskom rukovodstvu.

U to spada ugovor o izvođenju radova sa odabranim izvođačem koji sadrži specifikacije radova, odnosno premjer i predračun radova (Glavni projekt), na osnovu kojih je potpisan ugovor na iznos od 2,478 miliona KM (član 2. ugovora).

Komisija traži i izvještaj nadzornog organa za realizaciju izvedenih radova koji su bili predmet ovog ugovora, a koji će sadržavati i sve izmjene koje su nastupile u odnosu na ugovorene radove, kao i obavijest izvođača radova o završetku radova.

Očekuje se dostavljanje izjave izvođača radova da su radovi izvedeni u skladu s projektnom dokumentacijom i ugovorenim specifikacijama.

Također, Komisija je stava da se Općina Centar mora uključiti u postupak tehničkog prijema radova, sa sastavom Komisije u skladu sa specifičnostima radova na rekonstrukciji.

Komisija bi, nakon što utvrdi sve potrebne činjenice, donijela zajednički zaključak o tome da li su se stekli uslovi za ispunjenje obaveza iz člana 4. ugovora o učešću u zajedničkoj realizaciji projekta “Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH”.

Komisija predlaže da Općina Centar preostala finansijska sredstva ne realizuje dok se ne dostavi spomenuta dokumentacija.

Jedna od tačaka sjednice Općinskog vijeća Centar, koja je zakazana za 27. juli, bit će upravo spomenuti izvještaj Komisije koja se bavila pitanjem rekonstrukcije terena te prijedlozi koje je dostavila.

Naglasimo da je Komisija ove zaključke i prijedloge donijela nakon sastanaka na kojima je razmatrala ugovor koji je potpisan sa Nogometnim savezom BiH te dokumentacije koju je dostavila općinska Služba za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.