10.10.2023. 22:29
0
PGMOL: Oliver pogriješio, Kovačić je trebao da dobije crveni karton
Howard Web, prvi čovjek Udruženja profesionalnih sudija (PGMOL) priznao je da je sudija Michael Oliver napravio grešku što nije isključio Matea Kovačića na utakmici Arsenala i Manchester Citya.

Mateo Kovačić je u 29. minutu utakmice dobio žuti karton nakon faula nad Martinom Odegaardom. Sudija u VAR sobi John Brooks provjerio je odluku prije nego što je ustanovio da Oliver nije pogriješio što za ovaj start nije pokazao crveni karton.

Samo nekoliko minuta kasnije, Kovačić je napravio još jedan veoma grub start, ovoga puta nad Declanom Riceom. Oliver je dosudio slobodan udarac za Arsenal, a Kovačić nije kažnjen iako je već imao žuti karton. Hrvatski fudbaler je zamijenjen 22 minuta prije kraja meča.

Howard Web rekao je da je Oliver napravio grešku i da je trebalo da pokaže Kovačiću crveni karton već za faul nad Odegaardom. Web smatra da je takvu odluku bez ikakve muke mogao da potvrdi i VAR sudija Brooks.

„Želimo da budemo dosljedni u donošenju odluka koliko god je to moguće, suočavamo se sa istim situacijama svake nedjelje. Ovo je bio loš start i vjerujem da bi VAR potvrdio odluku o crvenom kartonu. VAR je zapravo samo pokazao da odluka da ovaj start bude kažnjen samo žutim kartonom nije u suštini očigledna greška i vjerujem da je sudija u VAR sobi imao osjećaj da ukoliko bi se umiješao on obavlja posao glavnog sudije“, ocenio je Web.

Web je dodao da je Oliverova dodatna greška što Kovačiću nije pokazao drugi žuti karton kad ga već nije isključio u prvoj situaciji, ali je insistirao da je sudija u VAR sobi bio u pravu što se nije miješao u proces odlučivanja.

„VAR ne može da se umiješa kada je u pitanju odluka o tome da li neko treba da dobije drugi žuti karton. Mislim da je Kovačić imao mnogo sreće što je ostao na terenu. Michael Oliver je jedan od najboljih sudija na svijetu i u to nema sumnje i vjerujem da je i sam pregledao te situacije naknadno“.

„Nekada je žuti karton način da se na igrača izvrši pritisak i mislim da će i Oliver shvatiti, kada pregleda snimak, da je napravio grešku i da je to morao da bude drugi žuti karton. Prva odluka je bila na granici i Kovačić je imao korist od nje“, zaključio je prvi čovek PGMOL koji je u proteklom periodu imao pune ruke posla jer su Oliverove greške došle samo nedjelju dana nakon haosa koji je nastao na meču Tottenhama i Liverpoola, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.