31.10.2023. 10:27
0
Saudijska Arabija domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu
Saudijska Arabija će biti domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu 2034. godine.

Nešto o čemu se dugo špekulisalo danas je i zvanično postalo jasno, s obzirom da sa ovim danom ističe rok za prijavu a da je Saudijska Arabija jedina predala kandidaturu.

Australija je trebala biti drugi kandidat, ali je odustala od kandidature nakon što je Azijska nogometna federacija jasno stala na stranu Saudijaca.

"Željeli smo se kandidovati za organizaciju Svjetskog prvenstva, ali nakon što smo razmotrili sve faktore, odlučili smo odustati", navodi se u saopćenju Nogometnog saveza Australije.

Podsjetimo, nakon što je Svjetsko prvenstvo 2022. održano u Aziji (Katar), naredno će 2026. biti u Sjevernoj i Centralnoj Americi 8SAD, Kanada, Meksiko).

S obzirom da su za organizatore Mundijala 2030. izabrani Urugvaj, Argentina, Paragvaj (Južna Amerika), Maroko (Afrika), Španija i Portugal (Evropa), jasno je da sistemom rotacije dolazi red 2034. na azijsku državu, a princ Mohammed bin Salman je tu vidio svoju šansu i učinio je sve da Saudijska Arabija dobije organizaciju.

Ostaje samo da i službeno predsjednik FIFA-e Gianni Infantino proglasi Saudijsku Arabiju domaćinom SP-a 2034. godine kako bismo i definitivno u razmaku od 12 godina imati dva Mundijala u pustinjskim zemljama.

Ono što je posebno zanimljivo je da Saudijci, za razliku od njihovih susjeda iz Katara, ne žele Mundijal organizovati u decembru, već u julu kada temperature u njihovoj državi znaju prelaziti i 50 stepeni Celzija.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.