4.3.2024. 20:41
0
UEFA potvrdila: Ovo je novi sistem Lige prvaka
FOTO: UEFA
Od sljedeće sezone gledamo potpuno novi format Lige prvaka sa četiri nove ekipe a izvest će se prema sljedećim pravilima.

Trećeplasirana ekipa iz pete najjače lige u Europi prema UEFA-inom koeficijentu će se automatski kvalifikovati. Trenutno, ta pozicija pripada francuskoj Ligue 1.

Druga ekipa će biti prvak svoje države s najboljim koeficijentom, koji bi inače morao proći kroz kvalifikacije. Umjesto četiri, sljedeće sezone će se kroz pet pretkola ulaziti u Ligu prvaka.

Treća i četvrta ekipa će biti automatski plasirane na temelju uspjeha iz prethodne sezone. UEFA će na temelju koeficijenta i prošlogodišnjih rezultata odabrati dva tima koja će direktno ući u glavnu fazu Lige prvaka.

Klubovi koji zauzmu prvih osam mjesta u Ligi prvaka automatski će se plasirati u osminu finala, dok će klubovi od devetog do 24. mjesta igrati u šesnaestini finala. Klubovi od 25. do 36. mjesta završavaju takmičenje, a više nema prelaska u niže rangirana takmičenja. Žrijeb će se održati po sistemu kao na teniskim turnirima, što znači da prvi i drugi klubovi ligaške faze neće moći igrati jedan protiv drugoga prije potencijalnog finala.

Format Lige prvaka će biti preslikan i na Evropsku ligu, gdje će također biti osam utakmica u prvom dijelu sezone, dok će klubovi Konferencijske lige u ligaškoj fazi imati po šest utakmica.

Ligaška faza počinje u novembru, ali će se prvi put odigrati i dva kola u januaru. Utakmice Lige prvaka će se održavati kao i dosad, utorkom i srijedom, dok će se utakmice Evropske i Konferencijske lige odvijati četvrtkom. Novost je da će svako od tri takmičenja imati jednu sedmicu bez utakmica, kako bi se omogućilo da se sve utakmice zadnjeg kola odigraju istovremeno.

UEFA
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.