18.6.2024. 22:21
0
Bh, timovi saznali protivnike u kvalifikacijama - Evo šta ih očekuje: Prvak Albanije koji je "do jučer" igrao u drugom rangu, stadion od 1.000 sjedećih mjesta...
Danas je u Nyonu obavljeno žrijebanje parova prvog pretkola kvalifikacija za evropska takmičenja.

BiH u Evropi predstavljaju četiri tima. Borac, kao prvak, će igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok će Velež, Sarajevo i Zrinjski igrati u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. U nastavku ćemo vas bolje upoznati sa ekipama koje su u prvom pretkolu izvukli bh. klubovima.

Borac dočekuje albanskog šampiona

Borac će svoj evropski put krenuti u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, gdje će se sastati s albanskom Egnatijom.

Egnatija je smještena u gradu Rogožinu i u posljednjim godinama ostvaruje značajne uspjehe. Klub, koji je osnovan 1964. godine, ima bogatu historiju s brojnim usponima i padovima. Tokom svojih godina postojanja, većinu vremena su proveli u nižim ligama. 2004. godine su nastupili u najvišem rangu albanskog fudbala, ali su iste sezone ekspresno ispali. Egnatija je uspjela izboriti promociju opet u sezoni 2020/21, a svoj prvi trofej su osvojili u sezoni 2022/23, kada su osvojili Kup Albanije.

Egnatija je nastavila s dobrim igrama i prošle sezone, pa su tako postali i šampioni svoje zemlje, ali i osvajači Kupa.

To je bio historijski uspjeh za Egnatiju, jer su osvojili svoj prvi naslov u Albanskoj Superligi. Ova sezona im je, nažalost, također bila obilježena tragičnim gubitkom njihovog prvog strijelca, Raphaela Dwamene. Dwamena, koji je bio jedan od glavnih igrača ove ekipe sa devet golova u 11 utakmica, srušio se na terenu zbog iznenadnog srčanog zastoja tokom utakmice protiv Partizanija u novembru 2023. godine. Uprkos brzoj medicinskoj intervenciji, Dwamena je, nažalost, preminuo na putu do bolnice.

Raphael Dwamena: Albanian's Egnatia pay tribute to Ghana striker after  winning league | Pulse Ghana
Fudbaleri Egnatije na proslavi titule

U znak sjećanja na njegov doprinos, Egnatija je odlučila da jedan dio njihovog stadiona nazove po njemu, kao i da penzioniše broj 7 koji je nosio Dwamena. Proslava osvajanja prvenstva je također bila posvećena Dwameni, pri čemu su igrači odali počast preminulom fudbaleru noseći dresove sa njegovim imenom.

Igraju na stadionu Egnatia Arena, čiji je kapacitet oko 4.000 sjedećih mjesta, ali vjerovatno će ekipu Borca dočekati na stadionu Elbasan Arena. Prošle godine su prvi put igrali kvalifikacije za evropska takmičenja upravo na ovom stadionu, gdje ih je armenski Ararat pobijedio na penale i tako prošao dalje.

Albanci smatraju da se sreća "nasmiješila" Egnatiji, dok Banjalučani, koji su bili nosioci u ovom žrijebu, također očekuju prolazak u narednu rundu kvalifikacija. 

Iako će se tačni datumi za svaki klub, kao i satnice, odrediti do 21. juna, poznato je da će prva utakmica biti odigrana u Banjoj Luci 9. ili 10. jula, dok će uzvrat u Albaniji biti odigran 16. ili 17. jula 2024. godine.

Sarajevo nije moglo proći gore

FK Sarajevo je na žrijebu izvuklo kazahstanski Aktobe. To će biti veoma teška utakmica i daleko gostovanje u Kazahstan za bordo-bijele. U novu sezonu ulaze i sa novim trenerom. Zoran Zekić je predstavljen jučer kao novi šef stručnog štaba i prva zvanična utakmica će mu biti upravo protiv Aktobea.

Aktobe je osnovan 1967. godine i jedan je od najpoznatijih i najtrofejnijih klubova u Kazahstanu. Tokom postojanja Sovjetskog Saveza, Aktobe je većinom igrao u nižim ligama ove bivše države, pa je svoje prve značajnije uspjehe bilježio tek krajem 1990-ih i početkom 2000-ih godina. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Aktobe je bio jedan od mnogih klubova koji su se prilagođavali novonastaloj situaciji u kazahstanskom fudbalu.

Pravi procvat klub je doživio u drugoj polovini 2000-ih godina. Prvi veliki uspjeh došao je 2005. godine kada su osvojili Prvu ligu Kazahstana. Slijedili su uspjesi 2007., 2008. i 2009. godine kada su osvojili tri uzastopna naslova prvaka. Titulu prvaka su osvojili i 2013. godine, a pritom imaju i dva trofeja kazahstanskog kupa. Posljednji trofej koji je ova ekipa osvojila bio je Kazahstanski superkup 2014. godine.

Aktobe je redovan učesnik kvalifikacija za UEFA takmičenja. Iako nisu uspjeli doći do grupne faze nekog evropskog takmičenja, tri puta su igrali u play-offu Evropske lige. U svojoj historiji se mogu pohvaliti pobjedama protiv poznatijih timova. Prošle sezone su zaustavljeni u trećem pretkolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu, gdje su poraženi od rumunskog Sepsija. Zanimljiva informacija je da su u drugom pretkolu porazili gruzijski Torpedo, onaj koji je u prvom pretkolu kvalifikacija izbacio Sarajevo nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.


Centralni stadion u Aktobeu, Foto: fc-aktobe.kz

Aktobe svoje utakmice igra na Centralnom stadionu u Aktobeu, čiji je kapacitet nešto više od 12.500 sjedećih mjesta. Također, treba napomenuti da je kazahstanska liga počela na proljeće i Aktobe nakon 10 odigranih kola zauzima prvu poziciju.

Sarajevo očekuje veoma težak meč. Iako su bili nosioci, izvukli su izuzetno teškog i ne toliko atraktivnog protivnika koji je u takmičarskoj formi, što je dodatna prednost za kazahstanski tim. Iz bordo tabora se nadaju da neće ponoviti neuspjeh kao prošle godine i da će se plasirati u naredno pretkolo kvalifikacija.

Lagani žrijeb za Mostarce

Velež je nakon dvije godine pauze opet izborio nastup u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. Velež je, za razliku od Sarajeva, bio nenosilac, ali je sigurno bolje prošao od bordo ekipe.

Protivnik Veleža u prvom pretkolu će biti Inter Club d'Escaldes iz Andore. S obzirom na to da su potencijalni rivali bili ekipe poput Budućnosti iz Podgorice ili Tirane iz Albanije, može se reći da su Rođeni odlično prošli u žrijebu.

Inter Club d'Escaldes je klub koji nema preveliku historiju, osnovani su 1991. godine i bili su osnivači najvišeg fudbalskog ranga Andore. Inter Club je, nakon mnogo poznatije Santa Colome, najuspješnija ekipa Andore. Osvojili su tri naslova prvaka, i to tri sezone zaredom. Bili su prvaci u sezonama 2019/20, 2020/21 i 2021/22.

Image
Estadi Comunal, Foto: fcandorra.com

Inter Club d'Escaldes svoje domaće utakmice igra na stadionu "Estadi Comunal d'Andorra la Vella", gdje svi klubovi iz Andore igraju svoje utakmice. Stadion ima kapacitet nešto više od 1.000 sjedećih mjesta. Također je bio dom reprezentacije Andore do 2014. godine, kada je otvoren novi nacionalni stadion sa umjetnom travom.

Što se tiče evropskih izleta, kao što je i očekivano, nisu imali nekog većeg uspjeha. Najveći uspjeh im je drugo kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Prošle sezone su uspjeli izbaciti Vikingur u prvom pretkolu, dok su u drugom pretkolu napravili malo iznenađenje pobjedom kod kuće protiv škotskog Hiberniana. Međutim, u uzvratnoj utakmici, Škoti nisu ništa prepustili slučaju, pa su ubjedljivo savladali ekipu Intera sa 6-1.

Iako su Mostarci jučer iznenađujuće ostali bez trenera, ovo bi trebala biti lagana prepreka za Rođene. Podsjećamo da će Velež svoje domaće utakmice igrati u Sarajevu, na stadionu Grbavica.

Sutra će biti održan žrijeb za drugo kolo kvalifikacija, gdje će bh. klubovi saznati moguće protivnike u slučaju prolaza, kao i Zrinjski, koji svoj put počinje od drugog kola kvalifikacija.

(Aldin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.