26.3.2024. 22:03
0
Policija od Googlea zatražila podatke o korisnicima koji su gledali određene videozapise na YouTubeu
FOTO: ilustracija
Savezne vlasti u SAD-u od Googlea su, prema nezapečaćenim sudskim dokumentima kojih se domogao Forbes, navodno zatražile imena, adrese, telefonske brojeve i aktivnosti korisnika računa koji su gledali određene videozapise na YouTubeu između 1. i 8. januara 2023. godine.

Vlada je one koji su odlučili gledati videa bez prijave na račun 'lovila' pomoću njihove IP adrese. Istražitelji su, prenosi Engadget, navodno Googleu naredili da preda informacije u sklopu istrage protiv nekoga tko na internetu koristi ime "elonmuskwhm".

Vlasti sumnjaju da elonmuskwhm prodaje bitcoin za gotovinu i na taj način krši zakone o pranju novca te da također vodi nelicencirani posao prijenosa novca. Tajni agenti navodno su u svojim razgovorima početkom siječnja osumnjičenicima poslali poveznice na videozapise na YouTubeu s uputama za mapiranje pomoću dronova i softvera za proširenu stvarnost. Ti videozapisi, međutim, nisu bili privatni i pregledani su više od 30.000 puta, što znači da je vlada potencijalno od Googlea tražila i privatne podatke korisnika.

Na temelju dokumenata, o kojima je pisao Forbes, sud je odobrio nalog, ali je zatražio od Googlea da ga drži u tajnosti. Također nije poznato je li te podatke Google na koncu i predao. U drugom su slučaju vlasti od tvrtke zatražile popis računa koji su 'gledali i/ili bili u interakciji' s osam prijenosa uživo na YouTubeu. Policajci su te podatke odlučili zatražiti nakon što su otkrili da ih netko gleda na streamu dok su pretraživali područje zbog dojave o eksplozivu u kanti za smeće. Jedan od tih videoprijenosa uživo objavio je račun Boston and Maine Live s preko 130.000 pretplatnika.

Googleov glasnogovornik rekao je za Forbes da tvrtka slijedi 'rigorozan proces' kako bi zaštitila privatnost svojih korisnika. Kritičari i zagovornici privatnosti su unatoč obećanjima Googlea zabrinuti da vladine agencije prekoračuju i koriste svoju moć za dobivanje osjetljivih informacija o ljudima koji su slučajno gledali određene videozapise te koji ni na koji način ne rade ništa protuzakonito.

"Ono što gledamo online može otkriti vrlo osjetljive informacije o nama - našu politiku, naše strasti, naša vjerska uvjerenja i još mnogo toga", rekao je za Forbes John Davisson, viši savjetnik u Electronic Privacy Information Centru. "Bilo bi logično pretpostaviti da policija neće imati pristup tim informacijama bez objektivnog razloga. Ovaj nalog tu pretpostavku preokreće naglavačke." 

Youtube
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.