21.8.2023. 21:15
0
Ruska svemirska agencija se oglasila: Šta se desilo sa letjelicom Luna-25?
Ruska svemirska agencija Roskosmos saopćila je u ponedjeljak da je izgubila kontakt sa svemirskom letjelicom Luna-25 u subotu nakon što je naišla na probleme dok se pripremala za ulazak u mjesečevu orbitu, navodi Euronews.

Agencija smatra kako je upravo to glavni uzrok pada sonde koja se razbila o površinu Mjeseca.

Ruska svemirska letjelica Luna-25 srušila se na Mjesec nakon što se počela kretati u nekontroliranoj orbiti, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos, prenio je TASS.

Pogonska jedinica automatske lunarne sonde Luna-25 bila aktivna 127 sekundi tokom prilagođavanja za ulazak u orbitu, umjesto planirane 84 sekunde. Smatra se kako je upravo to glavni uzrok pada sonde.

“Letjelica je ušla u nepredvidivu orbitu i prestala je da postoji kao rezultat sudara sa površinom Mjeseca”, navodi se u saopćenju agencije.

Roskosmos je saopćio da je izgubio kontakt sa letjelicom u subotu nakon što je upala u probleme dok se pripremala za orbitu prije sletanja nakon što je prijavljena “nenormalna situacija koju sada analiziraju stručnjaci Roskosmosa.”

Bespilotna letjelica imala je za cilj da bude prva koja će ikada sletjeti na južni pol Mjeseca, područje za koje naučnici vjeruju da bi moglo sadržiti važne rezerve smrznute vode i dragocjenih elemenata.

Očekivalo se da će sletjeti u ponedjeljak.

Luna-25 je bila u trci sa rivalskom indijskom letjelicom, Chandrayaan-3, u trci do južnog pola Mjeseca. Očekivalo se da će obje stići na Mjesec između 21. i 23. augusta.

“Tokom leta došlo je do nenormalne situacije na automatskoj stanici, koja nije dozvolila da se manevar izvede sa navedenim parametrima”, navodi Roskosmos na Telegramu.

Lunarna misija bila je prva takva ruska misija još od 1976. godine, kada je država bila dio Sovjetskog Saveza.

Samo tri države su uspjele sletjeti na Mjesec: Sovjetski Savez, Sjedinjene Države i Kina.

Roskosmos je saopćio da želi da pokaže da je “ruska država sposobna da isporuči teret na Mjesec” i da “osigura ruski pristup na površini Mjeseca”.

Vitalij Jegorov, ruski svemirski analitičar, rekao je da je uprkos padu misija imala određene uspjehe.

Dodao je da je Roskosmosu potrebno iskustvo slijetanja na Mjesec.

“Nećemo moći ravnopravno razgovarati sa Kinom, jer Kina već ima tri uspješna slijetanja na Mjesec, dok Roskosmos nema nijedno”, rekao je on.

Upozorio je da će Roskosmos značajno zaostajati za kineskim lunarnim programom.

Sankcije uvedene Rusiji otkako je započela agresiju na Ukrajinu uticale su na njen svemirski program, otežavajući pristup zapadnoj tehnologiji.

Luna-25 je prvobitno trebalo da nosi mali rover na Mjesec, ali se od te ideje odustalo kako bi se smanjila težina letjelice radi poboljšane pouzdanosti, kažu analitičari.

Mjesečev južni pol je od posebnog interesa za naučnike, koji vjeruju da bi polarni krateri koji su stalno zasjenjeni mogli sadržavati vodu.

Budući istraživači bi mogli tu zamrznutu vodu u stijenama pretvarati u vazduh i raketno gorivo.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.