14.4.2023. 21:48
0
Ukrajincima zabranjeno takmičenje s Rusima i Bjelorusima
FOTO: AP
Ukrajinsko ministarstvo sporta u petak je dekretom zabranilo svojim reprezentacijama nastup na svim međunarodnim sportskim događajima na kojima će učestvovati ruski i bjeloruski takmičari.

“Svjesni smo toga kako se radi o lošoj odluci, ali u ovom slučaju dobrih odluka niti nema. Bili smo prisiljeni birati između nekoliko loših opcija i odlučili se za ovu. Pozivamo i druge zemlje da također ne sudjeluju u takmičarima s ruskim i bjeloruskim sportistima”, kazao je pomoćnik ministra Matvij Bidnji koji je i potpisao dekret.

Ukrajina se odlučila na ovakav potez, kojeg su kritikovalli i neki ukrajinski sportisti, nakon što je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) nedavno odlučio dopustiti povratak ruskih i bjeloruskih sportista u međunarodna takmičenja kao neovisnim pojedincima.

Dekret ministarstva sporta korak je dalje od ranijeg upozorenja svojim sportskim savezima kako će im biti ukinut status upravljačkog tijela ukoliko njihovi sportaši nastupe na međunarodnim natjecanjima s Rusima i Bjelorusima.

Kako će se ova odluka provoditi još je nejasno. Primjerice, Ukrajinski nogometni savez (UFA) je objavio kako će ju poštovati no pitanje je znači li to i odustajanje od daljnjeg nastupa u kvalifikacijama za EURO 2024.

Naime, Rusiji je zabranjen nastup u tim kvalifikacijama, dok Bjelorusija nastupa, ali u različitoj skupini od one u kojoj se nalazi Ukrajina.

Doministar Bidnji nije mogao dati konkretan odgovor na pitanje hoće li ukrajinska reprezentacija ostati u takmičenju, međutim dao je naslutiti kako ipak hoće jer natjecanja u kojima “nema mogućnosti igranja protiv Rusije ili Bjelorusije navjerovatnije ne potpadaju pod ovu naredbu”.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.