28.1.2024. 16:39
0
Rukometaši Švedske osvojili bronzu na EP
FOTO: EPA
Rukometaši reprezentacije Švedske pobjedom nad domaćom selekcijom Njemačke rezultatom 34:31 osvojili su bronzanu medalju na Evropskom rukometnom prvenstvu.

Švedska je zasluženo slavila jer niti u jednom trenutku nisu gubili, osim kada je rezultat bio 2:1 za domaćina prvenstva.

Švedi su prednost u prvom dijelu utakmice stvorili najviše zahvaljujući bravuroznim odbranama golmana Andreasa Palicke, koji je za Knorra, Gollu i ostale Nijemce bio nerješiva enigma.

S druge strane, Wolff nije bio dovoljno golmanski raspoložen, pa je dozvolio Karlssonu da postigne 4, a Claaru 3 pogotka.

Imala je Švedska i sedam golova prednosti sredinom prvog poluvremena, ali je Njemačka, uz veliku podršku svojih navijača sa tribina uspjela na odmor otići sa “samo” -6.

Drugih 30 minuta odigrano je u jednako snažnom ritmu i brzom tempu. Šveđani su bili odlučni golovima utišati Lanxess Arenu u Kelnu i ne dozvoliti da im se ponovo desi jednaka situacija kao protiv selekcije Francuske u polufinalu, kada su propustili veliku prednost i na kraju izgubili.

Nijemci su međutim sredinom poluvremena prepolovili razliku iz prvih 30 minuta i došli na tri gola zaostatka (24:21).

Šveđani su održavali prednost, iako su sve više gubili na samopouzdanju i često imali problema u realizaciji napada, dok je Njemačka, sa sve raspoloženijim Wolffom na golu i sve efikasnijim Yurijem Knorrom u polju svoje napade rješavala dosta lakše.

Na osam minuta do kraja Nijemci su došli na minus od jednog gola (30:28), a najzaslužniji što Nijemci nisu uspjeli doći do egala je golman Andreas Palicka, koji je odbranio pokušaje u tri uzastopna njemačka napada, te je na 4 minute do kraja Švedska uspjela vratiti prednost od tri gola (32:29).

U samoj završnici nisu Nijemci imali dovoljno snage i koncentracije i morali su “položili oružje”.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Karlsson sa 7 golova, dok je Uscins kod Njemačke također imao 7.

Evropsko prvenstvo u rukometu bit će završeno odigravanjem finalnog susreta između Danske i Francuske, koji počinje od 17:45.

(Erna H.) 

rukometep
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.