Ko se ovih dana slučajno zatekne na Jadranu i jedu mu se smokve, više nego ikad mu se isplati skrenuti s puta i nabrati naramak ove ljetne poslastice koja posvuda raste, ne iziskuje gotovo nikakvu brigu oko uzgoja, ali košta kao suho zlato, prenosi Jutarnji list.
Poznato je da Jadran ljeti diže cijene kako bi zarada od turizma bila što veća te da su cijene na moru u istim trgovinama veće na moru nego na kopnu, ali dojam je da cijene nastavljaju divljati i ovog ljeta, iako je stopa inflacije značajno niža nego lani, i sve je više turista koji se osjećaju kao ovce za šišanje.
Stižu dojave
Naglašava Jutarnji da imaju dojave iz Dalmacije da kilogram svježe smokve košta u prosjeku između sedam i deset eura.
"Jučer sam imala situaciju sa smokvama. Sedam eura, a stojim na cesti uz koju rastu", komentirala je jedna naša čitateljica.
Druga se javila s Visa kamo je stigla nakon Krka, a inače puno putuje po Evropi.
"Obični dućan je 15 do 20 posto skuplji u odnosu na Njemačku i Italiju, a gotovo 30 posto u odnosu na Finsku.
Osim rijetkih izuzetaka, a ti su uglavnom puni, ponuda u restoranima je za masovni turizam, a cijene kao u restoranima sa zvjezdicama".
Primjeri su se nanizali i na anketi Jutarnjeg na društvenim mrežama.
Tako ćete dva decilitra Cole u splitskom kafiću platiti 4,80 eura, veliko točeno pivo u restoranu u Rijeci sedam eura, a na Silbi su lignje na žaru bez priloga 26 eura.
Račun iz Španije
Cijene od 12 eura za pizzu ili 15 za burger već su uobičajene. Kuhani kukuruz se prodaje na plažama od četiri pa sve do sedam eura za komad.
Kuglica sladoleda stoji od dva do pet eura, ovisi o tome u kojoj ste se ulici našli. Sladoled iz automata u Mandrama na Pagu je četiri eura.
Najam dvije ležaljke sa suncobranom u Novalji će vas koštati 28 eura dnevno...
Čitatelj koji se odmara u španskom Alicanteu poslao je račun iz restorana u kojem je ručak s pićem za četvero u centru grada platio 39 eura, uz komentar "kod nas si za te novce ne kupiš ni sastojke u Lidlu".
(Erna H.)