7.9.2021. 9:29
0
Tokom ustoličenja u Crnoj Gori: Poraz i države i crkve na Cetinju
FOTO: Reuters
Država je na gubitku, a postojeće podjele u crnogorskom društvu još su dublje i bolnije nakon ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju koje su pratili brojni incidenti, smatraju politički analitičari.

"Mislim da nemamo pobjednika jučerašnjeg dana", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, komentarišući dešavanja koja su pratila ustoličenje Joanikija. U nedjelju (5. septembar) je ustoličen mitropolit Joanikije u Cetinjskom manastiru uz angažovanje jakih policijskih snaga zbog protesta u kojima je povrijeđeno oko 60 osoba.

Proteste su organizovale crnogorske nacionalne organizacije i pokreti, predvođene najjačom opozicionom Demokratskom partijom socijalista (DPS), a podržao ih je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Nasuprot njima, da se ustoličenje obavi na Cetinju, podržali su premijer Zdravko Krivokapić i dio ministara Vlade Crne Gore, bliski SPC-u - piše Radio Slobodna Evropa.


Aktuelnu Vladu izglasale su dominantno prosrpske partije koje su osvojile vlast na izborima avgusta prošle godine i nakon tri decenije smijenile Đukanovićev DPS. Đukanoviću mandat na mjestu šefa države traje do maja 2023.

Tokom ustoličenja Cetinje je bilo pod policijskom opsadom, a vjerski velikodostojnici u Cetinjski manastir su dovedeni helikopterom Vojske Crne Gore kojim su i vraćeni u Podgoricu nakon višesatnog crkvenog obreda. Obezbjeđivale su ih jake snage specijalne antiterorističke jedinice.


(Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.