12.4.2022. 12:45
0
Njemački kancelar želi Zapadni Balka brže integrisati u EU
FOTO: Agencije
Njemački kancelar Olaf Scholz založio se danas za ubrzanje pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU) blokiranog godinama, pominjući “novu eru” u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu.

Scholz je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom obećao da će pomoći u unaprijeđenju tog pitanja.


“Moj utisak je da živimo u novoj eri i da to ima veze i sa ruskom agresijom” u Ukrajini, rekao je njemački kancelar.


Prema njegovim riječima, povećana je potreba za pronalaskom zajedničkih stavova unutar EU-a i zbog toga je “pravo vrijeme da se krene naprijed” sa procesom pridruživanja Zapadnog Balkana.


Lideri Evropske unije su u oktobru na samitu u Sloveniji ponovili, “svoju posvećenost procesu proširenja”, što je izazvalo dodatno razočarenje među šest kandidata za članstvo u Evropi (Albanija, BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo) koji su se nadali da se će EU držati obećane agende.


Suočene sa takvim statusom quo, Rusija i Kina već godinama postavljaju svoje piune u toj strateškoj regiji.


Dok su Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora članice NATO-a, Moskva održava duboke veze sa pravoslavnim zemljama poput Srbije.


Uticaj Moskve u Srbiji je i dalje sveprisutan, a Rusija je ključni partner srpske privrede u oblasti energetike, dodaje AFP.


(PATRIA, Elvira K.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.