21.5.2022. 21:15
0
BiH i Srbija potpisale deklaraciju o neopravdanoj agresiji Rusije na Ukrajinu
FOTO: ATA IMAGES
Deset zemalja jadransko-jonske regije, među kojima i Srbija, usvojile su na svom godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale “nezakonitom i neopravdanom agresijom” te izrazile predanost “suverenitetu, neovisnosti, te jedinstvu i teritorijalnom integritetu” Ukrajine, javlja N1 BiH.

Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i San Marino okupile su se na forumu pod nazivom Strategija EU-a za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).

U zajedničkoj deklaraciji navele su 25 tačaka vezanih za svoju buduću međusobnu suradnju pod pokroviteljstvom Europske komisije, izvršnog tijela EU-a, no prva od tačaka bila je vezana za rat u Ukraijini.

“Sve zemlje prihvatile su tekst deklaracije u obujmu koji je i vama novinarima distribuiran”, rekao je Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH,  piše N1.

Deklaracija je objavljena nakon sastanka zatvorenog za medije u Tirani, glavnom gradu Albanije, na kojem su sudjelovali državni tajnici ministarstva vanjskih poslova.Deklaracija je objavljena nakon sastanka zatvorenog za medije u Tirani, glavnom gradu Albanije, na kojem su sudjelovali državni tajnici ministarstva vanjskih poslova.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.