6.7.2022. 8:33
0
"RS neće biti dio Srbije, ideologija koju zagovaraju Dodik i Vučić je opasna"
Ko potpiše temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) taj ide u zatvor i to je veleizdaja, okupaciju i kapitulaciju Crne Gore nećemo dozvoliti, kaže za Mrežu Draginja Vuksanović, članica Predsjedništva SDP-a i zastupnica u crnogorskom parlamentu.

Vuksanović kaže da postoje brojni problemi na Balkanu, prenosi Federalna.ba.

Problemi u Crnoj Gori

“U Crnoj Gori su problemi počeli sa izborom prethodne vlade 30. avgusta 2020. godine i mi smo na političkoj sceni imali vladu koja je ispunjavala zadatke kleronacionalističke politike. Sa druge strane, na političkoj sceni Srbije imamo politiku srpskog sveta i ponovo vraćanje na velikodržavne projekte koji su tadašnju Jugoslaviju uveli u užasan rat. Kosovo se bori na svoj način.

U BiH situacija je, po mojoj procjeni, dosta loša jer imate teritoriju BiH koja je za mene jedinstvena teritorija, ali na sceni imamo entitet Republike Srpske koji vodi svoju politiku države u državi i gdje zvanično Srbija kroz svoje političke aktivnosti jasno zagovara da je Republika Srpska dio teritorije Srbije, što nije i nikada neće biti jer je Republika Srpska dio BiH i to mora biti jedistvena teritorija.

Smatram da je mjesto i Crnoj Gori i BiH u Evropi, a ne nikako u nekom zatvorenom Balkanu. Kažem zatvorenom zato što imamo ovoliko priču oko otvorenog Balkana”, kaže Vuiksanović.

Ona smatra da je otvoreni Balkan drugo ime za srpski svet i velikodržavni projekt velike Srbije koju bi činile Republika Srpska, Srbija i Crna Gora.

“I upravo taj otvoreni Balkan bi bila kompenzacija Vučiću za priznanje Kosova. Crna Gora definitivno neće pristati na to iako premijer Abazović uporno govori o tome. Čak toliko govori da kaže da on nije čuo nijedan loš argument za otvoreni Balkan. On ustvari nije želio da čuje zato što je on eksponent Vučićev u Crnoj Gori.
 
To se polako sve otkriva iako smo mi nakon glasanja za smjenu vlade Zdravka Krivokapića očekivali da će premijer jedne države poštovati ono što je potpisao u sporazumu oko formiranja 43. vlade, a to je da će Crna Gora imati u prioritetu evropsku agendu, a nikako da će on biti u službi ispunjavanja agende srpskog sveta i velikodržavnih projekata.

Tako da je to jedna vrlo opasna priča koja nas vraća na politiku devedesetih i ono što žele da ostvare Vučić i Dodik, a to je srpski svet, velikodržavni projekat velike Srbije i Crna Gora ne smije ući u tu zamku”, ističe Vuksanović.

Navodi da su ideologije koje zagovaraju Vučić, Dodik i crnogorski DF vrlo opasne.

Vraćaju tenzije

“To su vrlo opasna pitanja zato što vraćaju na tenzije. Svako zagovaranje velikodržavnih projekata je vraćanje unazad i Crne Gore i Bosne i Srbije.

Ja tvrdim da nijedan častan građanin Srbije nije za pitanja velikodržavnih projekata jer to je nešto što je gubitnički, nešto što vodi u sukobe, tenziju, destabilizaciju sistema. Svi mi koji razmišljamo evropski, građanski, ne smijemo da zagovaramo bilo kakve tenzije i bilo kakvu destabilizaciju sistema jer to ugrožava mir.

Mi treba da razmišljamo o naprijed, o izgradnji neke bolje Bosne i Crne Gore koje će biti sutra dio Evropske unije jer to je bolje za život naših građana.

Kosovo je priznala međunarodna zajednice, na kraju će priznati i Vučić, ali mi nećemo dozvoliti da uradi na uštrb Crne Gore. Crna Gora je svoj dio međunarodne obaveze ispunila u tom dijelu, ali je ovo vrlo opasno.

Gospodin Abazović sa ovakvom politikom nosi odgovornost za eventualnu destabilizaciju sistema. Vučić to vrlo vješto radi preko crkve Srbije i preko poslušnika u liku Demokratskog fronta koji ispunjava agende srpskog sveta u Crnoj Gori”, rekla je Vuksanović.


(Admir O.)

SrbijaRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.