24.1.2023. 11:46
0
U misteriju "nestanka" ruske jahte u Hrvatskoj upletena i stjuardesa iz BiH: "Nikome nije jasno kako su ovo izveli"
Jedan od većih skandala u Hrvatskoj ovih dana jeste ‘nestanak’ ruske jahte Irina VU koja je pod sankcijama.

Problem ruske jahte u Hrvatskoj jeste što nije bila upisana za sankcije odnosno nije bila zapečaćena. I čini se da je to sad riješeno, piše Jutarnji list. Međutim, jahta je isplovila, navodno u Tursku.

Još je uvijek otvoreno pitanje sudbine pomoraca, osobito zapovjednika broda, koji su jahtom otišli iz Hrvatske u Tursku još početkom oktobra. Ako ne i prije – iako je ona bila pod sankcijama i trebala je biti zapečaćena u betinskom škveru. Koliko se može čuti iz pomorskih krugova, riječ je o četiri pomorca sa splitskog područja i jednoj stjuardesi s područja BiH.

Iako sankcije nisu bile vidljive mjerodavnim vlastima, odnosno nisu bile upisane ni u jedan državni informacijski sistem pa je jahta otplovila u suton čistih papira i mahnula Hrvatskoj, bit će zanimljivo ustanoviti na koji način je akcija organizirana i izvedena.

Jesu li, naime, ljudi s broda znali da se blokada ne vidi u sistemu? Kako su to saznali i jesu li im lokalne pomorske vlasti zaista brod zapečatile, uručile službenu obavijest, kao što tvrde više razine vlasti, ili su im tek usmeno dojavili?

Luksuzna jahta Irina VU u vlasništvu je bivše supruge ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina. Bila je pod sankcijama EU, SAD i Velike Britanije te je imala zabranu isplovljavanja.

Bila je usidrena u Betini na Murteru, a prema podacima s internetske stranice, iz betinske marine isplovila je 6. oktobra. A 9. oktobra oko 12 sati bila je u turskoj luci Didim. Kako bi jahta izašla iz hrvatskih teritorijalnih voda, morala je u Dubrovniku proći policijsku i graničnu kontrolu te kontrolu Lučke kapetanije.

Kako su pisali mediji, na njezino mjestu u Betini uplovila je druga, gotovo identična jahta. Uglavnom, za njom je izdana međunarodna potjernica. U međuvremenu, DORH, SOA i međunarodne agencije istražuju kako je jahta završila u Turskoj usprkos tome što je bila pod blokadom.

Radi se o 35 metara dugoj i 240 tona teškoj jahti, modelu Sunseeker Predator 115. Ona plovi pod hrvatskom zastavom, a luka upisa joj je Split. Kao vlasnik broda navodi se tvrtka Leraux Yachts (Cayman) Limited, koja je registrirana na karipskim Kajmanskim otocima.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.