1.4.2023. 11:39
0
U Hrvatskoj na automobilima više nisu obavezna svjetla po danu
Od danas za vozače motornih vozila u Hrvatskoj prestaje zakonska obaveza kojom za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. No, ima i ali.


"Ova odredba ne odnosi se na vozače motocikala i mopeda, koji su i dalje u obvezi voziti s uključenim dnevnim svjetlima i po danu, pošto je odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano da svjetla na motociklima i mopedima moraju biti upaljena tokom cijele godine. 
Svakako, potrebno je napomenuti da na vozilima u prometu na cestu noću (od prvog sumraka do potpunog svanuća) i slučajevima smanjene vidljivosti moraju biti upaljena svjetla", apeluju iz policije.

Ujedno, biciklisti i vozači ličnog prevoznog sredstva koji sudjeluju u prometu dužni su noću uvijek, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Također, pješaci koji se kreću trotoarom noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

"Pozivamo sve sudionike u cestovnom prometu na pojačani oprez i poštivanje prometnih propisa te im želimo sigurnu i ugodnu vožnju", zaključuje policija. 


(Patria/A.R.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.