7.5.2023. 12:50
0
Ministrica o djevojci ranjenoj u pucnjavi: To dijete je nevjerovatno
FOTO: Screenshot
Ministrica zdravlja Srbije Danica Grujičić navela je za RTS da se dve pacijentkinje povređene u masovnoj pucnjavi kod Mladenovca i Smedereva nalaze u kritičnom stanju.

Ukazala je i da je djevojčica, primljena nakon pucnjave u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, i dalje u kritičnom stanju i vitalno ugrožena. Pacijenti u smederevskoj bolnici nalaze se van životne opasnosti.

Ministrica Danica Grujičić je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekla da su dve pacijentkinje povrijeđene u masovnoj pucnjavi kod Mladenovca i Smederava kritično.

„Što se tiče povrijeđenih u pucnjavi kod Mladenovca i Smedereva, a koji su u KC-u, dvije djevojke su i dalje životno ugrožene. Djevojci koja je imala povredu glave, iako je postoperativni skener zaista odličan, nažalost je stradalo lijevo oko, tu se zadržao metak. Ona je i dalje sedirana, tako da ne možemo potpuno da procijenimo njeno stanje dok ne počnemo da je budimo“, navela je Grujičić.

Djevojka koja je imala višestruke povrede trbuha takođe je kritično, dodala je ministrica i ukazala da njoj danas slijedi još jedna intervencija.

„Momak koji je imao povredu femoralnih arterija i vena na nogama, prebačen je na Kliniku za vaskularnu hirurgiju, morat će da dobije još neke dodatne intervencije. Čovjek koji je imao povredu grudnog koša i povredu kičme je stabilno za sada, ekstubiran je i svjestan. Ja sam sa njim pričala, ali ima paraplegiju nažalost. Što se tiče momka koji je došao iz Smedereva urađena je torakalna drenaža, on je isto stabilan i ekstubiran“, navela je Grujičić.

Ukazala je i da je pacijent koji se nalazi u KBC „Dragiša Mišović“ još uvijek na potpori, kako bi mu se održavao pritisak.

„Što se tiče momka koji je u zemunskoj bolnici, on je imao opsežne ortopedske povrede koje su zbrinute, njemu slijedi još bar jedna ili dvije operacije i svima njima nažalost, sem onih koji su pušteni kući najvjerovatnije slijedi još po neka operacija“, navela je srbijanska ministrica.


Pacijenti u smederevskoj bolnici van životne opasnosti

Prema njenim riječima, djevojka koja je imala povredu podlaktice, a koja nije mogla da se sačuva je u dobrom stanju.

„Ona je fantastično. To dijete je nevjerovatno, takvi ljudi nas uvijek obraduju, nevjerovatan psihički sklop te djevojke i ja joj zaista želim brz oporavak. Robotika se razvija i sve ostalo, moći će ona da koristi ruku“, istakla je ministarka.

Pacijent koji je imao povredu noge i grudnog koša je stabilan, dodala je Grujičić.

Ukazala je da se povrijeđeni u smederevskoj bolnici nalaze van životne opasnosti.

„Bila sam u Smederevu i oba momka su dobro, jednog sam zatekla na hodniku, a drugi ima povredu potkoljenice. To je sve zbrinuto, kolege u smederevskoj bolnici su zaista odlično odreagovale“, navela je.

Djevojčica u Tiršovoj u kritičnom stanju


Navela je da su dva dječaka koja su povrijeđena u pucnjavi u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, a koja su imala povrede mekog tkiva, jučer puštena kući.

Ukazala je da je stanje djevojčice koja se nalazi u Tiršovoj i dalje teško.

„Ona je u jako teškom stanju, čini se sve što se može, urađena je dekompresija ono što se moglo, dva iskusna neurohirurga su bila tamo. I dalje činimo sve“, napomenula je ministrica, navodi RTS. 


(A.R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.