13.5.2023. 15:58
0
Porfirije brutalno osuo po ženama
FOTO: Patrijarh Porfirije: Nazvao žene bijednicama. P. V. / Ringier
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije osvrnuo se na optužbe na račun SPC za nepoštovanje prava žena.

U snimku koji je izazvao različite komentare na društvenim mrežama, Porfirije je žene koje su se pobunile zbog kritikovanja korišćenja rodno osjetljivog jezika, nazvao “jadnicama i bijedama”, piše CdM.



- Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja mijenja teze, pa kaže, zašto nisu brinuli se o ženama, žene su ugrožene. Pa jesu ugrožene. Svi smo ugroženi. Od tebe bre bijedo jedna. Bune se protiv zakona o jeziku, o senzitivnom jeziku. I onda kaže ko je crkva da se miješa u politiku. Koju politiku? Politička volja je bila da se donese. Pa jadnice i bijedo jedna. Kad ne budeš na tom mjestu poslušaj šta si govorila - kazao je Porfirije.

Govor Porfirija nije ostao bez reakcije, pa se tim povodom oglasila bivša ministrica evropskih poslova Jovana Marović.

- Koji je to sistem vrijednosti u kojem patrijarh bilo kome (čitaj ženama) kaže: ‘jadnice i bedo jedna’? Da li su to tradicionalne i nezapadne vrijednosti - napisala je Marović na Twitter-u.


(Admir O.)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.