17.6.2023. 10:32
0
Vučić se zakačio sa slovenačkom predsjednicom: “Zato EU nije popularna kod nas”
FOTO: Screenshot
Predsjednik Srbije Aleksandra Vučića u četvrtak je ugostio predsjednicu Slovenije Natašu Pirc Musar, a nakon jednog pitanja slovenskog novinara nakratko su se zakačili lideri dvije zemlje.

Vučić i Pirc Musar su u Beogradu razgovarali o bilateralnim odnosima, odnosima EU i Srbije i situaciji na Zapadnom Balkanu.

Nakon sastanka održana je konferencija za novinare na kojoj je Vučić dobio pitanje novinara RTV-a Boštjana Anžina o masovnim protestima u Srbiji pod sloganom “Srbija protiv nasilja”, koji su uslijedili nakon dvije pucnjave početkom maja i na kojima su učesnici tražili njegovu ostavku.

Pitanje je očigledno malo uznemirilo Vučića.

“Hvala vam puno na vašim pitanjima, jer neka od njih pokazuju kako i zašto Evropska unija nije toliko popularna kod nas koliko bismo željeli. Ponekad se zbog vaših dobrih namjera ljudi osjećaju poniženo jer se miješate u stvari u koje, u slučaju pitanja o vašoj zemlji, ne biste željeli da se miješate“, ciničnim je tonom započeo Vučić svoj odgovor. 


“Nećemo tući demonstrante kao vi u EU”


Vučić je u odgovoru novinaru još jednom zahvalio na ovakvom pitanju i, slično kao na početku, rekao da to još jednom pokazuje njegov odnos prema Srbiji i da mu se sviđa slovenački interes za unutrašnja dešavanja u Srbiji.

„Mi to ne radimo na taj način. Vjerujemo da su ovakva pitanja interesantna za državu i njene ljude, ali ne i za vas da to radite u drugoj zemlji. Ne želim da kritikujem svoje političke protivnike u medijima. To je razlika između drugih i nas“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o masovnim protestima na kojima se okupilo više od 50.000 ljudi.

On je dodao da protesti protiv njega traju već deset godina i da je i ovoga puta to “protest kao protest”.

“Suprotno vašoj ustaljenoj praksi premlaćivanja demonstranata od Pariza do Berlina, mi to nećemo učiniti. To ćemo izbjegavati do posljednjeg trenutka”, rekao je direktno slovenačkom novinaru.

Na protestima, čak ni onima koji su se održavali godinama unazad, demonstranti nisu tučeni, kao što se dešava u Evropi, dodao je on.

“Morat ćemo još da radimo na ovim evropskim reformama, očigledno smo daleko od vaših standarda u EU kada je u pitanju premlaćivanje demonstranata i u tom pogledu nadam se da nećemo napredovati brzinom koja se od nas očekuje”, nastavio je Vučić.

Predsjednica Slovenije Pirc Musar kazala je kako su demonstracije u bilo kojoj zemlji legitiman i demokratski čin, a da interes novinara za proteste i događaje u Srbiji predstavlja slobodu izražavanja i njihovo praćenje.

“Izvještavanje medija o demonstracijama je sloboda izražavanja i nadam se da niste previše uvrijedili novinarskim pitanjem. Demokratija je i sloboda medija i na tome morate raditi”, kazala je Pirc Musar te dodala da se protesti održavaju i u Sloveniji i u Briselu ispred evropskih institucija.

Ubrzo je uslijedila replika Vučića, koji je kazao da je sloboda medija u Srbiji takva da “mora svaki dan da odgovara da li je Hitler ili Mussolini“.

Na kraju je ironično poručio da “ne želi takav nivo slobode” i Slovencima, navodi N1. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.