20.6.2023. 11:12
0
Konaković za hrvatske medije: Očekivala se reakcija zvaničnog Zagreba na snimku Darija Kordića
FOTO: NACIONAL.HR
Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, uoči današnje zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH dao je intervju za hrvatske medije.

Konaković je, govoreći o današnjoj sjednici, izjavio kako ne očekuje ništa spektakularno.

- Od sjednice ne očekujem nikakva senzacionalna rješenja, ne očekujem niti veliki broj rješenja na prvoj sjednici koja se održava nakon dugo vremena. Očekujem da je to početak uspostave mnogo boljih odnosa i početak rješavanja otvorenih pitanja kojih ima jako puno. Zanima nas ratifikacija sporazuma o granicama, imovina Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj i još neke važne teme koje smo otvorili tijekom bilateralnih sastanka, ali mislim da će osim ove o kojoj govorite biti još nekoliko konkretnih projekata koji će pokazati bolji, ali što je možda i važnije, efikasniji pristup rješavanju problema, rekao je Konaković.

Snimak ratnog zločinca Darija Kordića, koji je kazao kako bi "ponovio sve", probudila je loše duhove prošlosti u našoj zemlji. 

Konaković kaže da je očekivao reakciju zvaničnog Zagreba ali da šutnjom, ipak, nije iznenađen.

- Reakcija službenog Zagreba bila je potrebna, mogu reći čak i nužna. Očekivao sam reakciju i to bi bila dobra poruka i svojevrsna potvrda da se naša međusobna razumijevanja vraćaju na neke normalne odnose. Ipak, da budem iskren do kraja, prestao sam se nadati katarzama naših komšija i susjeda i fenomen ili pojavu veličanja ratnih zločinaca ja drugačije tumačim. Ne znam kako oni svojoj djeci objašnjavaju - oni koji odobravaju ili veličaju ratne zločince - da su to ljudi na koje bi se trebalo ugledati. Kako neko ko je počinio najkrvavije zločine na prostoru Europe u prošlom stoljeću može biti uzor mladim generacijama? Ja sa pozicije Bošnjaka, naroda koji je doživio genocid u Bosni i Hercegovini, potpuno drugačije doživljavam tu temu. Osuđujem sve one iz mog naroda koji su počinili bilo kakav zločin, poklonio sam se nevino ubijenim civilnim žrtvama tokom agresije na BiH, o tome hrabro i slobodno govorim i ja svom djetetu nikada neću pričati kako su ratni zločinci uzori ili kako u tome što su oni radili treba pronalaziti motiv za bavljenje politikom ili nekim drugim poslom. Ovo pitanje je za hrvatsku javnost i za Hrvate u Bosni i Hercegovini, jednako kao što je i pitanje za javnost u Srbiji i Srbe u Bosni i Hercegovini, kazao je on u intervjuu za Nacional.

Kolege iz Hrvatske interesovalo je Konakovićevo mišljenje o članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću. Upitan da prokomentariše bojkot Komšića u Zagrebu, Konaković je kazao da takvo ponašanje ne smatra opravdanim.

- Željko Komšić je legalno izabrani član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Ja sam više puta imao hrabrosti reći da to "nije fer", ali moramo biti svjesni da zakoni i Ustav u BiH potpuno čisto dozvoljavaju takvu vrstu procesa. Ovo je već četvrti izbor Komšića na tu poziciju i nakon njegovog prvog izbora nije se bunio skoro niko, što govori o tome da su svi shvatili da je to legalno izabran član Predsjedništva BiH. Komšić je imao historijsku priliku upravo u tome periodu uraditi mnogo više s pozicije člana Predsjedništva BiH. Mogao je svojim aktivizmom i konkretnim djelima pozicionirati SDP, čiji je tada bio član, znatno bolje u glasačkom tijelu Hrvata u Bosni i Hercegovini. Žao mi je što nije ni pokušao to učiniti. Osobno, privatno jako ga cijenim. Riječ je o patrioti koji je sa mnom branio Bosnu i Hercegovinu od agresije i ja s te strane prema njemu imam simpatije. To je jedna od tema koja je kamen spoticanja u našem javnom prostoru koju moramo rješavati, ali samo u paketu sa svim drugim pitanjima, a nikako pojedinačno, zaključio je Konaković.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.