18.7.2023. 13:47
0
Nerazjašnjen slučaj iz vrtića u Splitu: Da li su dijete preuzele dvije "zbunjene" bake ili je riječ o pokušaju otmice?
Policija i dalje smatra da se nije dogodilo krivično djelo u slučaju kad su "bake" odvele tuđe dijete iz vrtića na splitskom području, "nisu nastupile štetne posljedice".

- I dalje obavljamo provjere. Za sada nisu utvrđeni elementi krivičnog djela. Isto tako o događaju smo izvijestili Prosvjetnu inspekciju, te Državno odvjetništvo - odgovor je iz Policijske uprave splitsko - dalmatinske na pitanje radi li se zapravo o pokušaju otmice.

Sredinom juna, kako Dalmacija Danas doznaje, dvije starije gospođe ušetale su u prostorije dječjeg vrtića i preuzele dijete od odgajateljica iako ih dijete ne poznaje. Jedna od njih se predstavila kao baka. Na sreću, u trenutku kada su izašle s djetetom iz vrtića, pred njima se našao otac djeteta koji stanuje neposredno u blizini vrtića.

- U razgovoru s policijskim službenicima otac je naveo kako su mu navedene žene izgledale zbunjeno i jedna od njih mu je rekla da je trebala otići u vrtić po unuku. Nisu mu rekle kako se zovu, niti su mu one poznate. Pričale su hrvatski jezikom i odavale dojam da su zbunjene. Temeljem obavljenih provjera utvrđeno je da je dijete kratko vrijeme bilo u društvu nepoznatih žena jer je uskoro nakon izlaska iz vrtića srelo svog oca kojem se odmah priključilo - dio je ranijeg policijskog odgovora.

Na sve to burno je reagirao član porodice djeteta koje se možda pokušalo oteti, nezadovoljan radom policije, sigurnosnim stanjem vrtića i procedura.
- Naravno da sam šokiran. Nepoznate osobe odvedu dijete iz vrtića, oni nisu utvrdili ko su te osobe, a iz čega onda zaključuju da u tome ne vide elemente krivičnog djela?! Ponavljam, mi ne znamo jesu li oni utvrdili njihov identitet. Ako nisu, onda vrlo hrabro zaključuju da u neovlaštenom odvođenju iz neutvrđenih razloga, djece iz vrtića, nema elemenata krivičnog djela!

Puljak je obećao da će sva djeca na jesen u vrtiće. Trebalo bi i njega pitat, kao i ove u policiji i prosvjetnoj inspekciji, kakva im je sigurnost u vrtićima. Konkretno, u ovaj može ući i iz njega izaći ko hoće, vrata su otvorena izvana, samo su za djecu zatvorena jer je kvaka za otvaranje na jedno 190 cm visine, nema nikakvu portirnicu na kojoj te neko dočekuje i evidentira, "sigurnosne" kamere postoje ali uopće nisu u funkciji, ograda oko dvorišta je toliko niska da je i svako malo spretnije dijete može preskočit, isto kao i potencijalni otmičar.

Pitanje je kako tete daju djecu nepoznatim osobama ako su u vrtiću precizno evidentirane osobe koje jedine mogu preuzet djecu - izjavio je nezadovoljan postupanjem i policije jer, kako kaže, nisu obaviješteni ni o čemu.

Radi li se o zbunjenim bakicama koje su umjesto svoga greškom uzeli drugo dijete iz vrtića ili se radi o dobro organiziranoj zločinačkoj organizaciji čiji je naum sasvim slučajno osujećen, pitanje je na koje možda nikada javnost neće dobit odgovor.

 
Split
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.