1.9.2023. 8:17
0
Nakon tragedije: Umjesto predavanjem, škola u Srbiji počet će razgovorima
FOTO: N1
Za 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas počinje nova školska godina, a prvog dana neće biti predavanja, već će on biti posvećen bezbjednosti i razgovorima o njegovanju vrijednosti.

Po najavama Ministarstva prosvjete Srbije, bezbjednost učenika biće stavljena u prvi plan pošto je učenik beogradske Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ 3. maja ubio devetoro đaka i radnika obezbjeđenja.

Prethodna školska godina zbog toga je završena ranije – 6. juna, odlukom Vlade Srbije koja je donesena pet dana prije toga.

Ministarstvo prosvjete Srbije je 17. avgusta školama uputilo Smjernice za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada sa učenicima koje su sačinjene zbog majske tragedije, a pojedini sindikati i prosvjetni radnici su ocijenili da su one prekasno poslane.

Prvog dana školske 2023/24. godine, prema tim smjernicama, neće biti predavanja, već će taj dan biti posvećen razgovorima sa đacima, a tokom prvih nedjelja najavljeni su i brojni razgovori, radionice i savjetovališta na temu solidarnosti, međusobnog poštovanja i vrijednosti.

Uveden je novi izborni predmet – „Vrline i vrijednosti kao životni kompas“ koji bi trebalo da se na aktivan način bavi životnim vrijednostima i ljudskim vrlinama i koji će nastavniku davati slobodu da sam određuje teme razgovora.

Najavljeno je veće prisustvo kako školskih policajaca, tako i policajaca koji će patrolirati oko škola, i da će svaka škola imati pedagoga ili psihologa.

Plate prosvjetnih radnika, kako su ranije najavili državni zvaničnici, od danas će biti veće za 5,5 odsto, a od januara za još 10 odsto, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.