9.10.2023. 16:12
0
Brnabić kaže da je Vučić "izlobirao" da se Srbiji ne uvedu sankcije, Kurti ne odustaje od svog stava
Srbijanska premijerka Ana Brnabić kazala je danas da je otklonjena "neposredna opasnost" od uvođenja sankcija Srbiji zbog optužbi da službeni Beograd stoji iza napada paravojne formacije Srba na kosovsku policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova.

Prema njezinim riječima, "neposredna opasnost" je uklonjena zahvaljujući aktivnostima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na neformalnom samitu čelnika Europske unije u Granadi prošlog tjedna ali se i dalje vodi borba po tom pitanju.

Povodom izvještavanja o napadu na kosovsku policiju u Banjskoj, Brnabić je optužila, kako je rekla, "Šolakove medije" da prenose priopćenja koja daju vlasti u Prištini "kao da su istinita", a da ih nisu provjeravali.

Srbijanska premijerka je optužila oporbu u toj zemlji da, kako je rekla, kao i prištinski mediji, "napada redovito i konstantno" i "izravno" porodicu Aleksandra Vučića.

Istodobno, kazala je Srpska napredna stranka nikada nije napala ničiju porodicu i nijedno dijete čelnika stranaka opozicije.

No premijer Kosova Albin Kurti u ponedjeljak je ponovio da međunarodna zajednica treba sankcionisati i kazniti Srbiju zbog terorističkog napada u selu Banjska jer ako se to ne dogodi Srbija će ponoviti zločin.

- Teroristički napad ukazao je na poteškoće, ali i potrebu veće međunarodne suradnje u održavanju, zaštiti i kontroli granice sa Srbijom. Dakle, potreba za otvorenim kažnjavanjem i to jasnim i primjerenim jezikom kao i izričit zahtjev međunarodne zajednice prema Srbiji, kazao je Kurti u intervjuu crnogorskom listu "Pobjeda".

On je također istaknuo da dokazi prikupljeni tijekom provedenih istraga pokazuju izravnu umiješanost državnih institucija Srbije u agresiju na Kosovo.

Istodobno Velika Britanija poslat će dodatne trupe u svoj kontingent na Kosovu, koji već ima 400 vojnika, i to na zahtjev vrhovnog zapovjednika Saveza za Europu, SACEUR-a, američkog generala Chrisa Cavolija.

U međuvremenu, Rumunjska je sinoć poslala dodatne trupe u mirovnu misiju NATO-a na Kosovu, KFOR, i to zbog oružanog napada 24. septembra u Banjskoj, gdje je ubijen kosovski policajac Afrim Bunjaku te četiri srpska napadača.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.