8.11.2023. 8:33
1
Palestinski predstavnik: "Hrvatska je dopustila masakr i dala dozvolu za ubijanje"
FOTO: AGENCIJE
Za rezoluciju o humanitarnom primirju glasalo je prošli mjesec 120 zemalja, a protiv je bilo 14, među kojima i Hrvatska. Šafi je razgovoru za Hinu iz svoga ureda u Beču kazao da je time Hrvatska bila među zemljama koje "dopuštaju masakr" i Izraelu daju "dozvolu za ubijanje".

To mu nije jasno, jer Hrvatska sama prošla rat za nezavisnost. "To je krajnje razočaravajuće. Mi ne možemo razumjeti takvo hrvatsko ponašanje", rekao je.

Abdel Šafi od 2013. godine je predstavnik Palestine u Austriji te u Hrvatskoj i Sloveniji sa sjedištem u Beču. Ima i funkciju stalnog promatrača Palestine pri UN-u.

"Hrvatska je glasala protiv rezolucije o spašavanju života", napomenuo je. Izraelska vojska je u četiri sedmice ubila više od 10.000 civila, od čega preko 4.000 djece.

Glasnogovornik UNICEF-a, UN-ove agencije za djecu, rekao je da Pojas Gaze postao "najveće groblje djece na svijetu".

"Nevjerojatno da u 21. stoljeću zemlje glasuju protiv rezolucije o primirju kako bi se dostavila humanitarna pomoć. Kakvi to odgovorni političari daju dozvolu Izraelu da nastavi s ratnim zločinima? To nadilazi zdrav razum", rekao je Abdel Šafi.

Šafi kaže kako je napad Hamasa, nakon kojeg je izraelska vojska krenula na Pojas Gaze, potrebno sagledati na objektivan način. "Moram ponoviti našu poziciju, a to je da odbijamo bilo kakav napad na civile. Civili ne bi smjeli biti napadani jer je to protiv međunarodnog prava, a oni koji napadaju civile, bez obzira koje su nacionalnosti, trebaju odgovarati u skladu s međunarodnim pravom", rekao je.

"Događaj od 7. oktobra nije izolirani događaj. Historija nije počela tog dana. Historija Bliskog istoka nije počela 7. oktobra. Postoji pozadina, 55 godina (izraelske) okupacije, 15 godina blokade Gaze. Šta Izrael očekuje? Da ljudi u Gazi bacaju cvijeće pred njih? Moramo dakle sagledati taj događaj u kontekstu onog što se događa tamo".

(Erna H.) 

UNHRVATSKA
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.