13.12.2023. 17:50
0
Migranti krijumčareni iz BiH, upleteni i carinici
FOTO: Ilustracija
Nakon policijskog višemjesečnog istraživanja Uskok je proširio istragu protiv skupine koju sumnjiči da je u barem pet navrata kod Gunje i Topuskog prokrijumčarila najmanje 41 turskog državljanina, ali i za šverc razne robe pri čemu im je, sumnja se, pomoglo dvoje carinika.

Uskok je izvijestio da je proširio istragu u svibnju pokrenutu protiv 54-godišnjaka iz Bosne i Hercegovine na 28-godišnjeg državljanina BiH, te osmero hrvatskih državljana u dobi od 38 do 67 godina, prenosi Hina.

Osam osumnjičenika je uhićeno i predano pritvorskom nadzorniku, dok je jedan osumnjičenik trenutno nedostupan, kažu u policiji.

Istražitelji sumnjaju da je 28-godišnjak sa zasad nepoznatim osobama iz BiH, od travnja do 17. studenog 2023. godine dogovorio, te za novac organizirao kontinuirano nezakonito prebacivanje iz BiH u Hrvatsku većeg broja stranih državljana preko graničnih prijelaza u Gunji, Topuskom i drugim mjestima.

Pritom je 45-godišnjak, dodaju istražitelji, s 45-godišnjom i 53-godišnjim carinicima s malograničnog prijelaza Gunja dogovarao vrijeme prebacivanja nezakonitih migranata bez obavljanja carinske kontrole vozila u kojima su se oni nalazili.

Sumnjaju da je 28-godišnjak angažirao 54-godišnjaka iz BiH radi preuzimanja i prebacivanja migranata za 1.500 eura po prijevozu, s tim da je 28-godišnjak za nagradu od najmanje 100 eura dogovarao daljnje iznajmljivanje vozila i preuzimanje većeg broja migranata.

Okrivljenici su na taj način u najmanje pet navrata omogućili nezakoniti ulazak i boravak u Hrvatskoj za najmanje 41 državljana Turske, ostvarivši korist koju su međusobno podijelili.

Uz to, dvojica carinika se sumnjiče da su za novac ili besplatno omogućavali ostalim okrivljenicima krijumčarenje razne robe "komercijalne naravi", bez carinske deklaracije i provođenja odgovarajućih carinskih postupaka.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv troje okrivljenika.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.