5.1.2024. 11:21
0
HRT kažnjen zbog poteza Lepe Brene: Mora platiti pozamašan iznos
FOTO: Screenshot/hrt
Savjet za elektronske medije (VEM) izreklo je HRT-u prekršajni nalog od 13.270 eura, te 1.320 eura odgovornoj osobi zbog prikrivenog oglašavanja u emisiji "Kod nas doma", u kojoj je gostovala pjevačica Fahreta Jahić, poznatija kao Lepa Brena, koja je reklamirala svoju kolekciju čarapa.
VEM od HRT-a je još sredinom decembra zatražilo izjašnjavanje zbog mogućeg kršenja odredbi Zakona o elektronskim medijima o prikrivenom oglašavanju, odnosno odredbi da "audiovizualna komercijalna komunikacija mora biti odmah prepoznatljiva kao takva" te da "nisu dopuštene prikrivene audiovizualne komercijalne komunikacije".

Reakcija hrvatskog medijskog regulatora uslijedila je nakon emisije emitirane 4. decembra u kojoj je Lepa Brena nekoliko minuta nesmetano reklamirala čarape iz svoje modne kolekcije, a voditeljka Iva Šulentić nije je u tome zaustavila, prenosi Index.

Zbog toga su se naknadno oglasili s HRT-a tvrdeći kako je Lepa Brena bila prethodno upoznata sa svim temama razgovora.

Istakli su da je scenarij gostovanja sadržavao sljedeće teme: predpraznično vrijeme, kako ga ona provodi s porodicom, o njenim koncertima pred mnogobrojnom publikom, njena pjevačka karijera, uspomene na Zagreb, fenomen pet rasprodanih Arena Aleksandre Prijović i najava njezinog koncerta u Areni Zagreb sljedeće godine.

''Ali, uprkos tome, gošća je nažalost iskoristila gostovanje u emisiji uživo i reklamirala svoj novi preduzetnički projekt. Niko uključen u stvaranje ove popularne poslijepodnevne zabavne emisije nije imao namjeru baviti se reklamiranjem navedenih proizvoda'', saopštili su s Prisavlja.

S druge strane, naknadno se za srpske medije o nastupu na Hrvatskoj radioteleviziji oglasila i Lepa Brena.

"Nisam imala namjeru namjerno kršiti prava na reklamu. Niko mi to nije izričito zabranio. Mogli su me prekinuti u bilo kojem trenutku i ne bih se uvrijedila. Imali smo sto drugih tema za razgovor", kazala je Lepa Brena.

(Aldin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.