12.1.2024. 18:39
1
Dačić poručio da Srbija nije ničija "produžena ruka" i da će se "boriti za mir"
Srbijanski ministar Ivica Dačić poručio je u petak da Srbija nije ničija produžena ruka, kako je neki optužuju, već država koja vodi samostalnu i suverenu vanjsku politiku, rukovodeći se svojim državnim i nacionalnim interesima, prenosi Oslobođenje.

"Čija smo produžena ruka bili 27. marta 1941. kada smo odbili pridružiti se Hitlerovom paktu, 1948. kada smo rekli ‘ne‘ Staljinu, osudili vojnu intervenciju u Čehoslovačkoj, rat u Vijetnamu ili ubistvo Patrisa Lumumbe?", upitao je Dačić na novogodišnjem prijemu za članove diplomatskog zbora, prenose mediji u regiji.

Dačić je istovremeno upitao čija je Priština produžena ruka, kada joj se 10-11 godina ne spočitava to što ne provodi Briselski sporazum, čiji je garant Evropska unija.

On je naveo da je bio ministar vanjskih poslova u dva mandata i ne zna hoće li ostati na toj poziciji.

Dačićeva Socijalistička partija Srbije (SPS) već je duže od decenije koalicijski partner vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Na prijevremenim parlamentarnim izborima 17. decembra prošle godine osvojila je neočekivano mali broj glasova - 6,6 posto, što će joj donijeti samo 18 mandata u parlamentu sa 250 mjesta.

"Možda je ovo posljednja prilika da se u ovom kapacitetu vidimo i želim reći da Srbija nije ničija produžena ruka, osim njenog naroda i države i ta ruka neće potpisati ništa što je na štetu srpskog naroda, ali će se boriti za mir i poštovanje načela međunarodnog prava", poručio je Dačić.

Naglasio je Srbija "neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ni eksplicitno, ni implicitno, niti će pristati da ono postane dio Ujedinjenih naroda".

Punopravno članstvo u Evropskoj uniji, dodao je, ostaje strateški prioritet Srbije, koja je spremna nastaviti proces sveobuhvatnih reformi.

Govoreći o saradnji u regiji, Dačić je istakao da su za Beograd, uprkos složenim i opterećujućim problemima iz prošlosti, važni stabilnost i dobrosusjedski odnosi.

On je najavio saradnju sa državama širom svijeta, sa kojima će se "graditi nova, a njegovati stara i tradicionalna prijateljstva".

"Srbija je stara, evropska država, a ne neka novokomponovana država", naglasio je Dačić.

Proteklu godinu ocijenio je kao tešku, "ne samo za Srbiju, već i cijeli svijet", aludirajući na sukobe, razaranja, ljudske žrtve i probleme u energetskoj sigurnosti.

Dijelimo bol za svakom izgubljenom žrtvom na Bliskom istoku i u Ukrajini i nadamo se da će nam ova godina donijeti novo povjerenje, dobro zdravlje i mir, istakao je Dačić.

Prijemu su prisustvovali ambasadori i predstavnici diplomatskog zbora, a među uzvanicima ove godine su bili i ambasadori Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, Christopher Hill i Aleksandar Bocan-Harčenko, šef Delegacije EU-a u Beogradu Emanuelle Giaufret, ali i ambasadori Izraela i Palestine, Jahel Vilan i Mohamed Al Namur.

(Sead M.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.