17.1.2024. 22:06
0
Njemački parlamentarci traže ponovne izbore u Beogradu
Evropski komitet njemačkog Bundestaga održao je danas raspravu o parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji, na koju su bili pozvani i posmatrači izbora, a zaključak je da događaji u Srbiji ide u pogrešnom pravcu, a da izbore u Beogradu treba ponoviti.

Očekujemo da zemlja koja pregovara o pristupanju Evropskoj uniji od 2014. godine održi slobodne i poštene izbore. Umjesto toga, čini se da su nedavni izbori u Srbiji sistematski izmanipulisani od države, navodi se u saopćenju koje su potpisali portparoli za evropsku politiku poslaničke grupe SDP kancelara Olafa Šolca, Alijanse 90/Zeleni i FDP, prenosi Danas.rs.

Krajnje je vrijeme, dodaje se, da i Komisija EU imenuje nedostatke demokratije u Srbiji i preispita kako se nosi sa tamošnjim političkim liderima.

Očekujemo nezavisnu istragu i razjašnjenje svih navoda, prenosi Danas.rs saopćenje iz Bundstaga.

U saopćenju se podsjeća da su posmatrači na izborima prijavili zastrašivanje državnih službenika, kupovinu glasova, jednostrano medijsko izvještavanje u korist vladajuće stranke i ciljanu zloupotrebu javnih sredstava u svrhe izborne kampanje.

Kada su u pitanju izbori u Beogradu, njemački parlamentarci su naveli da je opozicija imala realne šanse za pobjedu.

Očigledno iz tog razloga, građani iz drugih dijelova zemlje, pa čak i iz susjednih zemalja, odvezeni su u Beograd da daju svoje glasove, dodaje se.

Da bi se dao privid legitimiteta, popisani su neki bizarni objekti, uključujući neuseljive zgrade i napuštene kuće. Sumnjamo da rezultat odgovara stvarnoj volji birača. U ovom slučaju izbori za gradski parlament Beograda morali bi da se ponove, ističe se u saopćenju.

Dodaje se da srpski državni organi nisu izgleda da nisu zainteresovani da razjasne ova i druga zapažanja.

Objavljivanje biračkog spiska tek predstoji. Ali tamo gdje se birački spiskovi sistematski manipulišu i informacije odbijaju, demokratija i vladavina prava su konačno u opadanju, zaključili su članovi evropskog komiteta Bundestaga.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.