5.2.2024. 19:30
1
Beograđanka uvrijedila Amru jer je pokrivena: Uslijedio je odgovor o kojem Srbija bruji
Amra Halilović je doktorand na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i neko koga zbog zanimljivih objava na društvenoj mreži Instagram prati više od 77.000 ljudi.

Iako na svojim društvenim platformama često "širi" pozitivu, Amra je u Beogradu iskusila veoma neprijatno iskustvo i to samo zato što je muslimanka.

Naime, njoj je starija žena javno uputila uvredljiv komentar zbog njenog nošenja hidžaba. Incident, koji je mogao eskalirati u otvoreni sukob, pretvorio se u priliku za promociju tolerancije i razumijevanja zahvaljujući smirenom i mudrom odgovoru Amre.

Ona se, kako navodi na društvenoj mreži "X" vraćala s predavanja, kada ju je zaustavila starija žena, očito iznervirana, postavljajući pitanje zašto u 21. vijeku "dopušta da je suprug prisiljava na takvo odijevanje”. Halilović je, međutim, odgovorila pitanjem koje je iznenadilo prisutne.

"A ko je vas natjerao da stavite taj šal oko vrata?".

Ovaj odgovor je otvorio prostor za dijalog o značenju hidžaba, koji Amra opisuje ne samo kao vjerski simbol, već i kao izraz ličnih uvjerenja, dostojanstva i čestitosti.

Ona je u svojoj objavi pojasnila da hidžab nije samo odjevni predmet, već simbol koji garantuje da su osobe oko nositelja sigurne od njegovih ruku, riječi, i misli. Naglasila je važnost razumijevanja i prihvaćanja različitosti, piše Srpski Telegraf.

Amra je istakla da svi treba da budu ocijenjeni prema svojim djelima i vrlinama, a ne predrasudama.

Halilovićeva poruka o hidžabu kao simbolu slobode, napretka i individualnosti odjeknula je među korisnicima društvenih mreža, dobivajući veliki broj pozitivnih komentara i riječi podrške. Njen postupak i riječi postali su inspiracija mnogima, pokazujući snagu tolerancije i važnost razumijevanja u društvu koje se često suočava s predrasudama i nesporazumima.

"Milost, čestitost, dobročinstvo, saosjećanje, iskrenost – to su osobine po kojima se dijelimo,” napisala je Halilović, podsjećajući da pravi karakter osobe nije u onome što nosi na glavi, već u onome što nosi u srcu.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti:

"Sjećam se da mi je jednom nakon predavanja kojem sam prisustvovala jedna starija žena prišla onako sva srdita i obratila mi se riječima: “Zašto to nosiš?!", ukazujući na moju maramu. Pa, 21. vijek je, a ti i dalje dopuštaš da te tvoj suprug prisiljava da se tako oblačiš".

"Začudila sam se, ali sam joj smireno i ljubazno odgovorila: “A ko je Vas natjerao da stavite taj šal oko vrata?!” Pogledala me iznenađeno. Rekla sam: “Kao što Vas niko nije natjerao da nosite taj predivni šal na Vašem vratu, tako ni mene niko nije natjerao da nosim ovaj moj šal na mojoj glavi. Žena je ostala bez teksta. Predrasude obično znaju da budu poražavajuće", opisala je, a zatim objasnila sibmoliku hidžaba, koja je mnogo dublja od one koju većina ljudi poznaje.

"Hidžab predstavlja čuvanje vjere, dostojanstva, predstavlja uvjerenja naših unutrašnjih otkrovenja i spoznaja. Hidžab je znak da su osobe s kojima se susrećemo (nebitno koje vjeroispovijesti ili narodnosti oni bili) ili s kojima ćemo se tek susresti, sigurne od naših ruku, od našeg jezika (naših riječi) i od naših misli. Hidžab je pokazatelj naše blagosti, naših dobrih namjera, dostojanstva i čestitosti.

Hidžab je pravo svake žene koja želi biti domaćica, naučnik, profesor, doktor, vaspitačica, spremačica, ili bilo šta drugo. Hidžab je ženi podsjetnik da treba napredovati, da se treba školovati, da nikada ne treba odustati ni od svojih snova, ni od svog napretka i u znanju i u imanju. Hidžab je naš najrječitiji govornik o nama samima. Svaka žena nosi ono što smatra da treba, ono u čemu se osjeća lijepo, prijatno i zaštićeno (ne samo hidžabica).

Niti nas naš hidžab čini boljim osobama, niti njih njihov način odjevanja gorim.

Milost, čestitost, dobročinstvo, saosjećanje, iskrenost - to su osobine po kojima se same podijelimo. Ali, nikada ne treba suprotstavljati žene jedne drugima, nikada ne treba ljude suprotstavljati jedne drugima", napisala je Amra u svom postu i dobila veliki broj pozitivnih komentara i riječi podrške za iskazivanje svog stava i pozivanje na slogu, ljubav i razumijevanje različitosti.

Niko nije rođen savršen, ipak to ne mora značiti da nikada nećemo postati savršeni. Sve dok se borimo za bolje sutra, za to da naše srce bude milostivije, čistije, čvršće, plemenitije postoji nada. Nada za jedinstvom, nada za boljim sutra.", piše Telegraf.


 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.