26.3.2024. 20:13
0
Ruski milijarder pod sankcijama kupio firmu Zvečevo
FOTO: facebook
Poznata požeška firma Zvečevo, koja je imala dugotrajne poslovne probleme, sada ima novog vlasnika - ruskog milijardera Denisa Štengelova. Većinski vlasnik Zvečeva, Zdravko Alvir, prodao je više od 75 posto udjela u firmi Flexway Adriatic, zagrebačkoj podružnici kompanije Flexway, koja je postala novi vlasnik Zvečeva.

Flexway Adriatic, koja ima sjedište u slobodnoj zoni Dubai, obavezna je objaviti javnu ponudu za preuzimanje preostalog udjela u Zvečevu, piše Jutarnji. Drugi po veličini dioničar Zvečeva je Nenad Bakić s udjelom od 2,25 posto.

Denis Štengelov, vlasnik Flexwaya, većinski je vlasnik jedne od vodećih ruskih prehrambenih kompanija, KDV-a, koja se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda i poslastica. Također, posjeduje maloprodajni lanac Jarče u Rusiji. Unatoč bogatstvu vrijednom 1,3 milijarde dolara, Štengelov je na popisu sankcioniranih osoba zbog Ukrajine.

Zvečevo je u 2022. godini imalo oko 150 zaposlenih i ostvarilo je prihod od 10,6 miliona eura, ali i gubitak od malo više od 800.000 eura. Firma je već ranije prodala proizvodnju poznatih brendova jakih alkoholnih pića, a operativno upravljanje i pripadajuću imovinu preuzela je firma Alca iz Zagreba. Problemi u firmi datiraju još od 2017. godine, kada je tadašnja uprava zatražila otvaranje predstečajnog postupka.

Zvečevo je započelo s proizvodnjom alkoholnih pića, a kasnije je uvelo i proizvodnju konditorskih proizvoda. U konačnici, oba ta biznisa su prodana.

Zvečevo
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.