19.5.2024. 9:50
0
Crna Gora: Nedostaju visokoplatežni gosti
Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava s dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta, ali i nedostatak visokoplatežnih gostiju.

Iz Ministarstva turizma Crne Gore su upravo zbog nedostatka visoplatežnih gostiju zatražili od Ministarstva vanjskih poslova uspostavljanje privremenog viznog režima za dolazak turista koji su prepoznati kao takvi, a to su gosti iz Saudijske Arabije, Kazahstana, Uzbekistana, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Armenije.

“Problem je i radna snaga, odnosno nekoordinacija akademskog sektora s dijela koji se odnosi na tržište. Zatim cijene, disproporcije prvenstveno u privatnom smještaju i u ugostiteljskim uslugama u odnosu na ono što se percipira kao kvalitet. Infrastruktura, posebno mislim na dostupnost zračne luke jer je Crna Gora u prometu i dolazascima dominantna avio destinacija", kazao je profesor ekonomije i turizma Ivo Županović, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Kada se govori o nedostatku visokoplatežnih turista - onih koji  ostavljaju najviše novca na destinaciji, u Crnoj Gori su definirani kao MICE – poslovni gosti, napominje Županović, što znači da se mora graditi više hotela s kongresnim salama.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.