27.8.2024. 10:42
0
Pet mjeseci od nestanka djevojčice Danke Ilić: Policija i tužilaštvo ostali bez najčvršćih dokaza
Pet mjeseci je prošlo od kako je u Banjskom polju nestala dvogodišnja djevojčica Danka Ilić sa porodičnog imanja na kojem je bila sa majkom i bratom, a istrazi ovog slučaja se kraj još ne nazire.

Već komplikovanu situaciju je dodatno zakomplikovalo ubistvo Dalibora Dragijevića, brata osumnjičenog za Dankino ubistvo, u policijskoj stanici u Boru. Pet mjeseci od nestanka devojčice, u zraku su ostala da "vise" i brojna pitanja bez odgovora, piše Nova.rs.

Slučaj nestanka Danke Ilić, dvogodišnjakinje o čijoj se sudbini ne zna ništa od 26. marta, kada je navodno neometano išetala iz dvorišta kuće u Banjskom polju i nestala bez traga, ne samo da nije dobio epilog, već mu se kraj ne nazire. Pet mjeseci od nestanka koji je potresao cijelu Srbiju i region, javnost i dalje nema odgovore na brojna pitanja o nestanku ove djevojčice.

U danu kada su roditelji Danke Ilić prijavili njen nestanak, u lokalnoj policijskoj stanici, ispričali su da je Danka Ilić uspjela da neopaženo išeta iz dvorišta imanja u Banjskom polju na koje je majka inače nije odvodila, posebno jer u toj kući niko ne živi i dvorište je bilo puno smeća. Ipak, kobnog dana, majka ju je zajedno sa bratom odvela tamo i dok je drugom djetetu davala vodu koja se nalazila u automobilu, Danka je nestala.

Uslijedila je potraga po okolnim dvorištima, ali Danke nije bilo. Prema rekonstrukciji događaja koji je javnosti predstavio bivši ministar policije Bratislav Gašić, Danka je izašla na obližnju ulicu. U tom trenutku su službenim automobilom prolazili radnici JKP Vodovod Dejan Dragijević i Srđan Janković koji su je, prema istim informacijama, udarili automobilom.

Navodno su vidjeli da je djevojčica bez svijesti, pa su je ubacili u gepek, gdje im je stajao alat, i nastavili da voze ka divljoj deponiji na Starobanjskom putu.

Djevojčica se navodno u jednom trenutku probudila, a oni su je ugušili i njeno tijelo bacili na smetljište. Nekoliko dana kasnije, kako je policija saopćila, Dejan Dragijević se vratio sa svojim bratom Daliborom i premjestio tijelo na drugu lokaciju koju kasnije nije htio da otkrije policiji. Ubrzo su uhapšeni radnici JKP Vodovod koji su najprije u policiji priznali krivična djela koja im se stavljaju na teret, a onda pred tužiocem i povukli priznanja uz obrazloženja da im je policija iznudila prethodne iskaze.

Tome u priliog je išla i činjenica da je priveden i Dalibor Dragijević, osumnjičen za pomoć bratu, koji je u policijskoj stanici i ubijen. Iako je policija pokušala da predstavi kao da je Daliboru Dragijeviću pozlilo tokom saslušanja, nedjeljnik Radar je otkrio da je preminuo uslijed brutalnog batinjanja. Uprkos tome što su obnarodovani i ti podaci, policija do danas nikoga nije uhapsila zbog ovog ubistva, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Nišu.

- Obavještavamo vas da se navedeni predmet nalazi u fazi predistražnosti postupka i da se postupa u skladu sa Metodologijom za istragu u slučajevima zlostavljanja - rečeno je za Nova.rs iz VJT u Nišu početkom augusta.

U međuvremenu su osumnjičeni za Dankino ubistvo ponovo izvedeni pred tužioca i obojica su povukli priznanje ranije dato u policijskoj stanici.

Obojica su potvrdili da su kobnog dana bili u Banjskom polju kako bi čitali vodomjere, ali su i kazali kako uopće nisu vidjeli djevojčicu, a kamoli je udarili automobilom. Imajući u vidu da su policija i tužilaštvo cijeli predmet gradili prevashodno na priznanju osumnjičenih, pitanje je kako će izgledati podizanje optužnice koje će morati da se dogodi u naredna dva mjeseca.

Situaciju dodatno komplikuje i to što su dosadašnja vještačenja pokazala da se u službenom vozilu JKP Vodovod uopće ne nalaze biološki tragovi Danke Ilić, kako na vanjskoj, tako i na unutrašnjoj strani vozila. Pronađena je jedna dlaka, bez korijena, koja se nalazi na vještačenju, a za koju su stručnjaci ranije u razgovoru za Nova.rs objasnili da ne može da otkrije ni kome je pripadala, a kamoli neke važnije podatke.

Do sada je saslušano na desetke svjedoka, urađeno je i GPS vještačenje odnosno analiza kretanja službenog vozila koja je dostavljena Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru i kako je kazao viši javni tužilac ti podaci će se u narednom periodu analizirati.

Imajući u vidu sve navedeno, pitanje je da li će Više javno tužilaštvo u Zaječaru uspjeti da podigne optužnicu zasnovanu na dovoljno čvrstim dokazima, a koju će i sud potvrditi. Podsjećanja radi, tužilaštvo je obavezno da šest mjeseci od datuma hapšenja podigne optužnicu protiv njih, a ukoliko to ne učini, Janković i Dragijević će biti pušteni na slobodu. Taj posao tužilaštva je znantno otežan pošto nemaju ni tijelo, ni priznanje osumnjičenih.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.