31.10.2015. 19:40
0
Moskva tvrdi da ISIL nije oborio ruski putnički avion iznad Egipta
Rusko ministarstvo saobraćaja odbacilo je medijske navode da su ruski putnički avion, koji se rano jutros srušio na Sinaju, oborili teroristi.

- Izvjesni mediji sada objavljuju neprovjerenu informaciju da je ruski putnički avion na putu od Šarm el Šeika do Sankt Petersburga navodno oboren raketom zemlja-vazduh koju su lansirali teroristi - rekao je ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov.

- Ta informacija se ne može smatrati vjerodostojnom - dodao je Sokolov, prenosi TASS.

Egipatski ogranak ekstremističke grupe Islamska država (IS) saopćio je u subotu da su njegovi pripadnici oborili ruski putnički avion koji se srušio na Sinajskom poluostrvu, pri čemu je poginulo svih 224 putnika i članova posade.            

Vojnici kalifata su uspjeli da obore ruski avion na Sinaju - navodi se u saopćenju objavljenom na društvenim mrežama, prenosi agencija AFP.

Avion "Airbus A321", ruske aviokompanije "Kogalimavija" na letu od Šarm el-Šeika do Sankt Petersburga srušio se oko 100 kilometara od Ariša na sjeveru Sinaja.

Izvori iz egipatske službe sigurnosti saopćili su da nema naznaka da je avion oboren.               

Na sjevernom Sinaju već dvije godine traju napadi islamista, čiji su pripadnici odgovorni za ubistvo na stotine egipatskih vojnika i policajaca.             

Egipatske snage sigurnosti često su bile meta napada, nakon svgavanja islamističkog predsjednika Mohameda Morsija 2013. i žestokog obračuna vlasti s njegovim pristalicama.

Za neke od najsmrtonosnijih napada odgovornost je preuzela grupa Ansar Bejt al-Makdis, koja je promijenila ime u Sinajska provincija prošle godine, pošto se zaklela na vjernost IS.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.