29.2.2016. 19:31
1
Islamska država ruši branu na Tigrisu? Voda bi mogla ubiti najmanje 1,5 miliona Iračana
Iračka vlada i američka ambasada u Bagdadu upozorili su stanovnike duž rijeke Tigris na opasnost od mogućeg probijanja najveće brane u Mosulu.

Irački premijer Haider al-Abadi u saopćenju je apelovao na žitelje Mosula u okolini rijeke da se izmjeste najmanje šest kilometara od njenog korita.

Slično saopćenje izdala je i američka ambasada u Bagdadu navodeći da je rizik od rušenja brane "ozbiljan i bez presedana", prenosi agencija AP.

- Hitna evakuacija predstavlja najefikasnije sredstvo za spasavanje života stotina hiljada Iračana - novodi se u američkom saopćenju, uz procijenu da bi voda mogla da ubije najmanje 1,5 miliona Iračana koji žive duž rijeke Tigris.

Islamska država zauzela je branu u augustu 2014. godine, povećavajući strahovanja da bi mogla da je digne u zrak ili ispusti vodu na gradove Mosul i Bagdad, što bi dovelo do pogibije stotina hiljada ljudi.

(FENA)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.