6.4.2016. 19:45
0
Le Pen dobio kaznu od 30.000 eura jer je rekao da su nacističke gasne komore bile "detalj" historije
Bivši čelnik krajnje desničarskog francuskog Nacionalnog fronta Jean-Marie Le Pen u srijedu je "oglobljen" s 30.000 eura zbog ponavljanja svog stava da su nacističke gasne komore bile "detalj" istorije.

Pariški sud ustanovio je da je 87-godišnji Le Pen kriv za negiranje zločina protiv čovječnosti.

Sud je odbacio Le Penovu tvrdnju da on uživa parlamentarni imunitet od krivičnog gonjenja.

Sudija je naredio da presuda bude objavljena u troje novina i izjavio je da Le Pen mora platiti po 10.000 eura odštete za tri humanitarne agencije koje su ga tužile.

Le Pen, koga je na čelu Nacionalnog frontay naslijedila kćerka Marine, prvi put je dao izjave o gasnim komorama  1987. On ih je ponovio u 1997. u Njemačkoj i nakon toga u 2008 i 2009. u  Evropskom parlamentu.

On se vratio toj temi u aprilu prošle godine rekavši za BFMTV: "Gasne komore bile su detalj rata, osim ukoliko ne prihvatimo da je rat detalj gasnih komora".

Ti komentari izazvali su spor Le Pena s njegovom kćerkom Marine, koja je pokušala da se distancira pd antisemitske i rasisitičke reputacije stranke.

Ona je izbacila oca iz stranke u jeku njihoovih ogorčenih svađa, prenosi BBC.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.