27.6.2016. 16:15
0
Norveška odbila dati garanciju Snowdenu da neće biti uhapšen
Norveški sud odbio je zahtjev bivšeg analitičara američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edwarda Snowdena koji je tražio da mu Regionalni sud u Oslu izda garanciju da neće biti uhapšen i isporučen američkim vlastima ukoliko dođe u posjetu toj skandinavskoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Advokatski biro u Oslu je još u martu sudu predao Snowdenow zahtjev kako bi bivši agent mogao u novembru doći u Norvešku i na ceremoniji primiti nagradu Ossietzky.

Sud je ocijenio da nije u mogućnosti da izda takvu garanciju osobi koja se u tom trenutku nalazi izvan Norveške.

Advokatska kancelarija koja zastupa Snowdena najavila je ulaganje žalbe na odluku suda.

Zbog objavljivanja tajnih dokumenata, uključujući i tajne snimke telefonskih razgovora mnogih svjetskih zvaničnika, Snowdenu u SAD-u prijeti zatvorska kazna za špijunažu i izdaju u trajanju do 30 godine.

Snowden je nakon pomenutog skandala u junu 2013. godine stigao u Moskvu, a ruske vlasti su mu u augustu te godine izdale jednogodišnji azil, a po isteku tog dokumenta 1. augusta 2014. godine i trogodišnju dozvolu boravka sa mogućnošću da napusti Rusiju.

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.