5.7.2018. 20:45
0
May: Prevrnut ćemo svaki kamen da razjasnimo trovanje
Britanska premijerka Theresa May izjavila je da će policija Velike Britanije "prevrnuti svaki kamen" da bi razjasnila novi slučaj trovanja novičokom u Britaniji, dok je britanski ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid zatražio od Rusije da objasni šta se tačno dogodilo.

"Očigledno je izuzetno zabrinjavajuće to što su dvije nove osobe izložene novičoku u Velikoj Britaniji", rekla je May tokom posjete Berlinu.

Ona je dodala da zna da će policija u Velikoj Britaniji "prevrnuti svaki kamen" da bi se utvrdilo šta se dogodilo.

Ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid ocijenio je da je vrijeme da Rusija objasni šta se dogodilo kada je u pitanju trovanje dvoje Britanaca nedavno pronađenih u kritičnom stanju desetak kilometara od Solsberija.

Prije četiri mjeseca u Solsberiju su bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka pronađeni u nesvjesnom stanju, nakon što su bili izloženi istom nervnom agensu, novičoku.

"Vrijeme je da ruska država tačno objasni šta se dogodilo", rekao je Javid pred britanskim parlamentom.

Britanska laboratorija potvrdila je da je ponovo upotrebljen nervni agens razvijen u SSSR-u.

Policija je dodala i da ne postoje dokazi da su Britanci, identifikovani kao Charlie Rowley i Dawn Sturgess, bili mete napada.

London je ranije optužio Moskvu da stoji iza trovanja Skripalja i njegove kćerke.

Rusija je oštro odbacila te optužbe.

Afera je izazvala diplomatsku krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane, i Rusije s druge strane.

Zaharova: London da prestane sa intrigama

Rusija poziva Vladu Velike Britanije da prestane sa intrigama povezanim sa otrovnim supstancama, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je pozvala London da ne ometa istragu o slučaju trovanja bivšeg ruskog obavještajca Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u engleskom gradu Solsberiju, javio je TASS.

"Pozivamo Vladu britanske premijerke Therese May da prestane sa intrigama sa hemijskim agensima i da ne ometa istragu o tome šta se dogodilo ruskim državljanima u Britaniji", izjavila je Zaharova, prenosi N1.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.