15.1.2019. 9:00
0
Protesti u Poljskoj nakon ubistva gradonačelnika Gdanjska
Protesti protiv mržnje i nasilja izbili su u ponedjeljak diljem Poljske kao odgovor na ubistvo gradonačelnika Gdanjska, Pawela Adamowicza.

Adamowicz je umro u ponedjeljak od posljedica ranjavanja nožem dan ranije na godišnjem dobrotvornom skupu nevladine organizacije.

U Varšavi su se okupile hiljade ljudi pod sloganom "Stop mržnji", javila je novinska agencija PAP, a slični protesti održani su diljem zemlje.

U Gdanjsku je, kako prenosi PAP, predsjednik Evropskog vijeća i bivši poljski premijer Donald Tusk rekao pred okupljenim građanima: "Obećavam ti danas, dragi Pawele, da ćemo za tebe osloboditi od mržnje naš Gdanjsk, našu Poljsku i našu Evropu."

Adamowicz je podlegao ozljedama uprkos naporima liječnika koji su ga pet sati operirali, rekao je novinarima ministar zdravstva Lukasz Szumowski.

Napadač je na pozornici, prije nego je uhapšen, optužio gradonačelnikovu bivšu stranku da ga je smjestila u zatvor gdje je bio mučen. 



(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.